30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara20°C
  • İzmir21°C
  • Berlin19°C

DAVUTOĞLU'NDAN HDP'YE NEZÂKET ZİYARETİ

Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turunu HDP ile tamamlıyor. Ancak bu görüşme, koalisyon pazarlığının değil, çözüm sürecinin konuşulacağı, nezâket ziyaretinden öte bir anlam taşımıyor.

Davutoğlu'ndan HDP'ye nezâket ziyareti

15 Temmuz 2015 Çarşamba 11:20

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turunu bugün tamamlıyor. Davutoğlu ve beraberindeki heyet HDP Genel Merkezi'ne geldi. Görüşmede Davutoğlu'na Yalçın Akdoğan, Mehdi Eker, Efkan Ala, Adnan Boynukara ve Zehra Taşkesenlioğlu; HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a ise Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken, Pervin Buldan ve Zeynep Karaman eşlik ediyor.

Gerek görüşmeye katılan her iki partiden isimler, gerekse de partilerin birbirleriyle ilgili koalisyona dair tutumları, bugünkü görüşmede koalisyondan ziyade çözüm sürecinin konuşulacağını gösteriyor.

Sağlıklı bir koalisyon olmaz

HDP, 7 Haziran'dan sonra AKP ile bir koalisyon yapmayacağını açıkladı. Davutoğlu da Saraybosna dönüşünde uçakta gazetecilere, “HDP’ye dönük bizim tarafta olumlu bir yaklaşım yok” demiş ve eklemişti:

“Nerede hangi baskıların yapıldığını, hangi terör grupların mevcudiyetini sürdürdüğünü bilen biri olarak ona karşı net tavır sergilemeyen parti ile sağlıklı bir koalisyon yapılacağına inanmam.”

Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ikinci turunda da HDP ile bir araya gelmeyecek.

Başbakan, bugünkü görüşmede HDP'ye ne söyleyeceğini de CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşmesinden sonra yaptığı basın toplantısında ifade etmişti:

"Görüştüğümde HDP’ye de ifade edeceğim. Artık herkes şiddetle demokrasi arasında seçim yapma aşamasına gelmiştir ve uluslararası alanlarda da demokrasinin yanında olan herkes, Türkiye’nin takınacağı tavra destek vermek durumundadır. Biz bu tür tehdit ve şantajlar karşısında atılması gerken adımlardan hiçbir şekilde, bir adım dahi geri durmayacağımız gibi, kamu düzenin tesisi için her türlü tedbiri alırız. İlgili birimimizi toplantıya çağırdım, gerekli talimatlar yapılmıştır. Hiçbir şekilde teröre, şiddete izin verilmeyecektir."

Demirtaş da 'çözüm süreci' dedi

Davutoğlu ile görüşmesinden önce dün Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP Eş Başkanı Demirtaş da, görüşmede koalisyondan ziyade çözüm sürecine dönük beklentilerini dile getirdi: 

"Şunu diliyorum ki çözüm sürecinin de yeniden eskisinden daha çok güvene dayalı istikrarlı bir şekilde yürüyecek bir canlanmaya neden olur yarın ki ziyaret. Elbetteki koalisyon nasıl şekillenecek henüz belli değil ama hükümet hangi formülasyon etrafında kurulursa kurulsun, barış hiçkimsenin elinin tersiyle itemeyeceği kadar elzemdir. Türkiye toplumu barışı hak ediyor. Çocuklarımız gençlerimiz ölmeyi değil, yaşamayı hak ediyor. Ülkemiz şiddeti değil, barışı hak ediyor. Bugünlerde yaşanan bütün bu gerilimler, araç yakmalar, yol kesmeler, bir yanda da hükümetin askeri yığınakları arttırması bunlar kaygılarımızı arttırmaktadır."

İlk turun son görüşmesi

Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turu kapsamında Pazartesi günü CHP lideri Kılıçdaroğlu ile 1 saat 40 dakika, Salı günü de MHP lideri Devlet Bahçeli ile 1 saat 45 dakika görüşmüştü. Davutoğlu, MHP liderinin, kendisine "hükümette yer almama tercihin ilettiğini" söylemişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.