22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin2°C

DAVUTOĞLU: ŞEYH AHMET BARZANİ'Yİ MİSAFİR EDEN VAN'A HOŞGELDİNİZ

Federal Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Van'a geldi.

Davutoğlu: Şeyh Ahmet Barzani'yi misafir eden Van'a hoşgeldiniz

15 Mart 2014 Cumartesi 10:28

Sabah saatlerinde beraberindeki bölge valileriyle birlikte uçakla Van'a gelen Neçirvan Barzani, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Van Valisi Aydın Nezih Doğan tarafından karşılandı.

Barzani ve Davutoğlu, daha sonra görüşmeler yapacakları Rescate Otel'e geçti.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Federal Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani kahvaltı öncesi yaptıkları konuşmalarda Federal Kürdistan ile Türkiye arasında gelişen ekonomik ilişkilerin bugün yapılacak görüşmelerde en önemli gündem maddesi olduğunu söylediler.

Davutoğlu yine Kürtçe konuştu

Davutoğlu, konuşmasına Kürtçe, "rojbaş" yani merhaba diyerek başladı. Bakan, 5 Mart'ta Süleymaniye Forumu'nda yaptığı konuşmaya da Kürtçe selamlamayla başlamıştı. Davutoğlu, 1932 yılında İngiliz baskısından kaçarak Van'a sığınan Şeyh Ahmet Barzani'yi bu toprakların bağrına bastığını söyledi. Kürtçe olarak "Şeyh Ahmet Barzani'yi misafir eden Van'a hoşgeldiniz, hayırlar getirdiniz, sefa getirdiniz" dedi ve Süleymaniye'de yaptığı konuşmayı hatırlattı:

50325

"Orada Kürtçe konuştuğumda dinleyicilerin nasıl bir heyecanla ayağa kalkıp alkışladıklarını gördüğümde gözlerim yaşardı. Halbuki bu diller insanların birbirini selamladığı, saygıdeğer dillerdir. Bu dillerden nefret, şiddet söylemi, önyargı çıkarsa hangi dilde söylenirse söylensin yanlıştır. Biz bu psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız, Türkiye içinde yıktığımız gibi bölgede de yıkacağız. Sınırlarımız bir duvara döndürülmeye çalışıldı. Düşmanlık tohumları ekilmeye çalışıldı. Şimdi biz Türkiye ve Irak'ın yöneticileri, bütün bölge halkları ve liderleri olarak bu duvarları yıkmaya kararlıyız."

"Türkiye ile komşu olmak bir şanstır, bir nimettir"

Barzani'nin Süleymaniye, Duhok ve Erbil Valileri ile birlikte gelmesi planlanmıştı. Ancak Duhok Valisi, rahatsızlığı sebebiyle gelemedi. Neçirvan Barzani'ye, İmar ve Kalkınma Bakanı Kamuran Ahmet, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Erbil Valisi Nevzat Hadi ve Süleymaniye Valisi Behroz Muhammet Salih eşlik ediyor. Buluşmada Şırnak, Hakkari, Van Valileri ile birlikte birçok iş adamı ve iş kadını da vardı. Davutoğlu, konuşmasında "Bugün Erbil ve Süleymaniye, Irak'ın diğer bölgelerinden daha fazla gelişmişse, bunun en önemli sebeplerinden biri de Türkiye ile komşu olmasıdır. Türkiye ile komşu olmak bir şanstır, bir nimettir" dedi. İki ülkedeki sınır illerinin valilerinin karşılıklı ziyaretlerde bulunmasını istedi. Dışişleri Bakanı, Habur'a üçüncü bir köprünün yapılacağını ve Üzümlü, Derecik, Ovaköy, Aktepe ve Gülyazı sınır kapılarının açılacağını söyledi, "Sınırda en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz ki, kaçakçılığa ihtiyaç kalmasın" dedi.

Barzani'den demokratik açılım vurgusu

Kahvaltıdan önce Neçirvan Barzani de, demokratik açılımın ve bölgedeki barışın, ekonomik gelişmeye katkı sağlayacağını söyledi:

"Van'ın, demokratik açılımın yürümesinde önemli bir yere sahip olacağına inanıyorum. Bugün Türkiye'de meydana gelen değişiklikler bizi çok memnun ediyor. Ümit etmeliyiz ki bu değişiklikler Irak, Kürdistan ve Türkiye için kalıcı barış sağlasın. Buradaki varlığımız, ekonomik ilişkilerimiz açısından da zemin oluşturacaktır."

Petrol ihracı en önemli konu

Neçirvan Barzani, Van'daki temaslarının ardından Ankara'ya giderek Başbakan Erdoğan ile görüşecek. Türkiye ile Kürdistan Yönetimi arasındaki petrol ihracına ilişkin anlaşma, Irak merkezi yönetiminin engeli ile karşı karşıya. Bağdat, anayasaya göre izni olmaksızın Kürt yönetiminin Türkiye üzerinden petrol satamayacağını söylüyor. Erbil ve Bağrat bu konudaki pazarlıkta bir sonuca ulaşamadı. İki yönetim arasında Erbil'e merkezi bütçeden ayrılan pay hakkında da gerilim yaşanıyor. (Al Jazeera)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.