19 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır17°C
  • Ankara17°C
  • İzmir18°C
  • Berlin8°C

DAVUTOĞLU, HDP’Lİ SANCAR’I ARADI: YAPILANLAR HUKUKİ DEĞİL

​Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HDP’ye yönelik operasyonlara ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak, yapılanların hukuki olmadığını ve yaşananların ülkeye zarar verdiğini söyledi.

Davutoğlu, HDP’li Sancar’ı aradı: Yapılanlar hukuki değil

26 Eylül 2020 Cumartesi 16:11

6-8 Ekim 2014’de gerçekleşen Kobani eylemleri döneminde başbakan olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HDP’ye yönelik gözaltı operasyonuna ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı aradı.

HDP tarafından yapılan açıklamada, Sancar’ın görüşmede, saldırının sadece HDP’ye yönelik olmadığını bütün muhalefeti, AKP’den farklı düşünen herkesi hedef aldığını belirttiği aktarıldı.

Sancar, “Biz geçmiş dönemle ilgili kapsamlı bu muhasebeye hazırız, kapsamlı bir yüzleşmenin taraftarıyız. Bunu istiyoruz ve hakikatin ortaya çıkması lazım” dedi.

Bu konuda HDP’nin daha önce birçok kez araştırma önergeleri verdiğini, AKP’nin ise bunları reddettiğini hatırlatan Sancar, “İktidar geçmişteki sorumluluklarını örtmek ve bugün içine düştüğü çıkmazları gizlemek için partimizi hedef alarak bu tür yöntemleri kullanıyor” diye konuştu.

Sancar, demokrasiden, adaletten ve barıştan yana olan bütün güçlerin saldırılar karşısında net tavır almasını istedi.

Davutoğlu’nun ise HDP’ye geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, özellikle 2014-2015 tarihleri arasında yaşananların çok boyutlu olduğuna işaret ettiği ve 6-8 Ekim’de yaşananların da konuşulması gerektiğini belirttiği aktarıldı.

Davutoğlu’nun yapılan operasyonun hukuki olmadığının altını çizdiği, yaşananların ülkeye zarar verdiğini ve Türkiye’yi hukuk devletine götürecek adımlar atılması gerektiğini söylediği kaydedildi.

Ne oluyor?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da tutuklu bulunduğu 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı.

Ankara merkezli yedi ilde 25 Eylül’de sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin aralarında olduğu 20 siyasetçi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan siyasetçiler şöyle: Ayhan Bilgen, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Altan Tan, Ayla Akat, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengül, Ali Ürküt, Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün.

Başsavılık açıklamasında ayrıca, söz konusu tarihte HDP MYK üyesi olan ve halen Halkların Demokratik Partisi milletvekilli yedi isim hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceği bildirildi.

2014 yılında HDP MYK’sinde yer alan ve halen partide milletvekili olan isimler şöyle: Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli ve Pervin Buldan.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.