30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır26°C
  • Ankara20°C
  • İzmir23°C
  • Berlin21°C

DAVUTOĞLU: DEMİRTAŞ BİR AÇIKLAMA YAPTIĞINDA KANDİL’DEN DÜZELTME GELİYOR

Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan koalisyon tartışmalarına dair soruları yanıtladı.

Davutoğlu: Demirtaş bir açıklama yaptığında Kandil’den düzeltme geliyor

18 Haziran 2015 Perşembe 09:56

Koalisyon tartışmalarıyla ilgili konuşan Başbakan Davutoğlu, tüm seçeneklerin denenmesinin ardından başka yol kalmaması halinde azınlık hükümetinin gündeme gelebileceğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk ve Show TV ortak yayınında 7 Haziran genel seçimlerinin ardından başlayan koalisyon tartışmalarına dair soruları yanıtladı. AK Parti’nin tüm siyasi partilerle görüşmeye açık olduğunu bir kez daha vurgulayan Davutoğlu, önceliklerinin "Türkiye’yi hükümetsiz bırakmamak" olduğunu belirtti.

En yakın gördüğü koalisyon ihtimalini şu aşamada açıklamasının taktiksel olarak doğru olmayacağını belirten Davutoğlu, "Önemli olanın ilkesel parametreleri doğru koymak” olduğunu söyledi, “Ben son saate kadar zihnimdeki planları paylaşmamalıyım” dedi.

‘Yüzde 13 almış parti ile görüşmem’ demem

Davutoğlu HDP ile görüşme konusunda, "Bana görev verildiğinde, bütün partilere ziyaret yapmam gerekiyorsa, bunu yaparım. Koalisyon kurup kurmamak ayrı bir konudur. Teamül gereği olarak, ‘yüzde 13 almış parti ile görüşmem’ demem” dedi.

“Bütün partilerin meşru siyaset yapması gerektiğini” söyleyen Başbakan, “Terör ve şiddetle bağını koparmamış bir partinin zaman içinde meşruiyetini kaybedeceğini bilmesi lazım” dedi.

“Kimisi fırsatçılık içinde duvarlar örerek AKP’yi sıkıştırmaya çalışıyor. Biz duvarları, tabuları yıkıyoruz” diyen Başbakan, “Demirtaş bir açıklama yaptığında Kandil’den düzeltme geliyor. Demek ki dikkat kesilmemiz gereken başka bir yer var. Bir seçim konuşmamda ‘paraleller bir değil’ demiştim” diye konuştu.

"Siz yüzde 40 almadınız ki"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘yüzde 60’lık blok’ açıklamasına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘abesle iştigal’ tepkisini hatırlatan Başbakan, muhalefet partilerinin ön şart göstermelerini eleştirdi.

Başbakan Davutoğlu, “Muhalefet ‘Şunları şunları yapmam’ diyor. Bir dakika, siz yüzde 40 almadınız ki? Sayın Kılıçdaroğlu’nun son retoriği yüzde 60 ile yüzde 40. CHP’nin yüzde 60’ı temsil ettiği nerede görülmüş” dedi.

"Erken seçim vekillere saygısızlık"

“Erken seçim seçilen vekillere saygısızlık olur” diyen Başbakan, “Bırakalım parlamento açılsın. Sonra güvenoyu alacak bir hükümetin formülasyonu üzerinde duralım” dedi. Azınlık hükümetinin en son tercihleri olduğunu söyleyen Başbakan şöyle devam etti:

“Hayatta hiçbir zaman Demokles’in Kılıcı altında siyaset yapmak istemem. Bir gensoru verilir size, başka partinin insafına kalırsınız. Onun yerine mertçe, gerekirse kıran kırana bir siyasetle, bir ortakla şirket kurmayı tercih ederim. Senin paran şu, benim param bu. Birbirimize güveneceğiz. Bunu diyecek dürüst, samimi bir muhattap bulduğumda koalisyon kurmayı tercih ederim. Azınlık hükümeti olduğunda her seferinde başka bir partinin tahakkümündesiniz. Belki tahakküm etmeyecek ama yine de böyle bir ihtimal var.”

Devlet Bahçeli’nin açıklamasını hatırlatan Başbakan, “Azınlık hükümeti kurmak her kararı Kandil’e onaylatmak anlamına gelir” dedi. Davutoğlu, tüm koalisyon seçeneklerinin denenmesinin ardından başka yol kalmaması halinde azınlık hükümetinin gündeme gelebileceğini söyledi.

‘İyi niyet ve irade önemli’

Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin başlayabilmesi için iyi niyet, sonuç alınabilmesi için de irade gerektiğini söyledi.

"Kırmızı çizgiler" ifadesinin isteksizlik beyanı anlamına geldiğini belirten Başbakan, “Tabii ki terkedilmez ahlaki ilkelerimiz var. Türkiye’yi getirdiğimiz bir yer var. Bunu ben ortağımla oturur, konuşurum” dedi.

"Eşyanın doğasına aykırı"

“Muhataplarımızda da iyi niyet ve irade oldukça görüşmeler yürür” diyen Başbakan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun "dönüşümlü başbakanlık" açıklamasını da şu sözlerle eleştirdi:

“Dönüşümlü başbakanlık diyorlar alttan alta. Aynaya dönüp baksınlar. Eşyanın doğasına aykırı, bu yürür mü? İlk başbakan da Kılıçdaroğlu olacakmış. Zorlanmaması gereken eşyanın doğası, matematiğin doğası.” (Habertürk)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.