DARBE OLURSA GAZETECİLERİN TAVRI NE OLACAK?
Ahmet Taşgetiren, Mutlu Tönbekici, Ahmet Kekeç, Hasan Karakaya...Darbe olursa bakın hangi yazar ne yapacak?
19 Kasım 2009 Perşembe 15:21
Darbe olursa bakın hangi yazarlar nasıl tepkiler vermeyi düşünüyorlar?..
Altında Kurmay Albay Dursun Çiçek'in ıslak imzasının olduğu Adli Tıp Kurumu'nca açıklanan "Demokrasiye müdahale belgesi"yle birlikte Türkiye yeniden darbeyi ve darbeceileri tartışmaya başladı.
Ardından meçhul subayların gönderdiği iddia edilen ihbar mektuplarındaki belgelere bakılırsa ordu içindeki cuntacıların darbe için zemin hazırladıkları gözlemlendi...
Neredeyse 10 yılda bir darbe yapılan Türkiye'de, yeniden bir darbe yapılması mümkün mü? Peki darbe olsa ne olur? Kime ne yapar?
Geçtiğimiz günlerde TRT'de canlı yayına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şu anda darbe ihtimali hissedip hissetmediği ile ilgili bir soruya "Böyle bir şeyi asla hissetmedim. Hissetsem ne politika yapar ne de devlet yönetirim. Bundan öncekilerin yaptığı gibi çekip gitmem, gereğini yaparım." cevap vererek tavrını ortaya koyarken yeni bir tartışmanın da kapısını araladı.
Haber 7 "Darbe olur mu?" "Yarın darbe olsa siz ne yaparsınız?" sorusunu aydınlara yöneltti...
İşte cevapların ilk bölümü...
Hasan Öztürk (Ülke TV Yayın Yönetmeni)
KODESE TIKILINCAYA KADAR MÜCADELE EDERİM
Türkiye'de darbe ihtimali kalmamıştır… Gerekçem ise çok yalındır. Türkiye'de özellikle 2007 yılından sonra yaşanan gelişmeler göstermektedir ki artık sivil, İktidar ile devletin diğer organları arasındaki uyumda ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle Ergenegon'un tasfiye sürecinin başlatılmasına karar verilmiş olması bile başlı başına “darbeler dönemi”nin kapandığını göstermektedir.
Türkiye artık kapalı bir toplum değildir. Açık toplumlarda kapalı kapılar ardında işlerin kotarılamayacağı son 2 yılda çok daha net ortaya çıkmıştır.
Darbe olursa…
Olmaz ama oldu diyelim… Kodese tıkılıncaya kadar darbecilerle mücadele ederim.
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan (Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü)
Zor bir ihtimal de olsa bu tür bir teşebbüsle karşılaşmamız hala mümkündür. İç dinamikler ve dış destek birleşirse bu ihtimal yükselir.
Darbe olursa reddeder, bir an önce demokratik sisteme dönüş adına mücadele ederim.
Oktay Vural (MHP Grup Başkanvekili)
SORUYA CEVAP VERMEK OLABİLİRLİĞİ KABUL ETMEKTİR
Darbe olmaz. Dolayısı ile olmayacak bir şey için “Darbe olursa ne yaparsınız?” sorunuza cevap vermenin bir anlamı yok. Bu soruyu kabul edersek, darbe olacak düşüncesini de kabul etmiş oluruz. Ama yine de şunu diyebilirim; 12 Eylül'de darbe olduğu zaman, yeni mezun bir kimse olarak ne yapmışsam ne düşündüysem onu yaparım. Önemli olan “darbe olmayacak” düşüncesini topluma yerleştirmektir. Darbe meşruiyeti de ortadan kalkar. Bence önemli olan da budur.
Bedirhan Gökçe (Şair)
KURŞUN SIKSAN KİME SIKACAN?
12 Eylül'de ben çocuktum. O zaman TRT'nin kulağını büküp darbe yaptılar. Ama şimdi bu imkansız. Aslında bunu konuşuyor olmak bile çok büyük bir ayıp. Yüz kızartıcı bir olay. Fakat darbeyi düşünenlerin karşısında artık çarıklı Mehmet amcalar yok. Bugün Kars'ın Digor ilçesindeki genç internet aracılığı ile Danimarka'dan sevgili bulabiliyorsa kendine bu ordu darbe falan yapamaz.
Ama yine de olursa. Benim bu ülkeye olan inancım, sehvim hayallerim, güvenim her şeyim yıkılır. Kurşun sıksan kime sıkacaksın. Darbe yapanın emrindeki senin kardeşin olacak. Rus askeri gelip de darbe yapmaz. Ne bileyim kahrolurum…
Ahmet Kekeç (Star)
Ben darbe olur mu olmaz mı konusunda emin değilim. Halan daha böyle bir tehlike var. Darbe olursa beni içeri alana kadar evimde oturur beklerim. Yapacak başka bir şeyim de yok.
Hasan Karakaya (Vakit Gazetesi Yazı İşleri Müdürü)
DARBE BİRAZ ZOR, AMA DARBE HEVESLERİ BİTMEZ
Türkiye'de darbe olma ihtimali hiçbir zaman ortadan kalkmamıştır... Çünkü darbeler sorgulanmamış, darbeciler yargılanmamış, askerden hesap sorulmamıştır... Bazı ülkelerde olduğu gibi cuntacı askerler yargılanabilse ve onlara hakettikleri ceza verilebilseydi, asker kışlasından çıkıp da siyasete müdahale etme cesareti gösteremezdi...
Kısaca denilebilir ki; bunca “deşifre”den sonra belki darbe olmaz ama hemen söyleyeyim; darbe hevesleri hiçbir zaman eksik olmaz!.. Hiç kimse, “gücün rantı”nı yemekten vazgeçmez!..
Yalnız, “şapkayı alıp gidenler” döneminin kapandığını, “direnirim, hesap sorarım” diyenlerin işbaşında olduğunu unutmamak gerekir... Bunu, herhalde cuntacılar da unutmaz.
2- Darbe olursa; her zaman yaptığımı yapar, direnirim... Tıpkı 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta ve 27 Nisan'da yaptığım gibi... “Cunta”ya karşı “özgürlük”lerin yanında yer alır, kalemimi özgürlüklerden yana kullanmaya devam ederim...
Mutlu Tönbekici (Vatan Gazetesi yazarı)
OLSA NE YAPABİLİRSİN Kİ...
1980 Türkiye'si ve dünyasında değiliz artık. Bu yüzden de darbe olmaz. O dönemde de bunun bedeli çok ağır olmuştu. Şimdi daha da ağır olur. Mümkün değil ve kimsenin bu çılgınlığı yapacağını zannetmiyorum.
Darbe olsa bile yapacak bir şeyimiz yok. Burası bizim memleketimiz. Gidecek yerimiz yok ki. Burada yaşayacaksın, hayata devam edeceksin. Burada karşı koyup, direneceksin. Yani eski usul bir darbe yapılsa ve herkesi hapishanelere tıkasalar falan… Ne yapabilirsin ki…
80'de yapılanları gördük. Şimdi suçluyor insanlar. “Siz o zaman ses çıkarmadınız” diye. Mümkün değildi ki o günlerde. Asarım, keserim, çıkarım protesto ederim demenin bir manası olduğunu düşünmüyorum. Her şey darbenin nasıl şiddette yapıldığına bağlı… Darbe olsa bile klasik bir darbe olacağını düşünmüyorum ama isterlerse her türlü darbe yaparlar.
Ahmet Taşgetiren (BUGÜN)
27 Mayıs'ı 12 Eylül'ü ve 28 Şubat'ı da yaşadım… E-Muhtıra da var. Tıpkı o günlerde yaptığım gibi yine yazılarımla karşı koyarım.
Rasim Ozan Kütahyalı (Taraf Gazetesi yazarı)
TANKLARIN ÜZERİNE ÇIKARIM
Uygun fırsat bulurlarsa yine darbe yaparlar. Darbe yapılması bir zemin meselesidir. Bu zemin şimdilik yok, Ebediyen olmaması sistemin tam olarak dönüşmesine bağlı. Yoksa bir daha olmaz diye bir şey yok. 28 Şubatvari tezgâhlar her an olabilir. Müteyakkız olmak lazım.
Eğer bir darbe olursa tankların önüne çıkarım. Sonuna kadar isyan ederim.27 Nisan gecesi uyuyamadım. Köşe yazarlığına girme sebebim o gündür.
Süleyman Soylu (DP Eski Genel Başkanı)
"O GÜNÜ" HAYAL EDİYORUM
Türkiye'de, darbe yapıldığı zaman, darbe yapanlara darbe yapmak gerekir. Sonucu ne olursa olsun. Türkiye'yi bir darbeyle karşı karşıya bırakanlara karşı, ciddi bir şekilde direnmek ve o darbeyi ters düz etmek gerekir. Silaha karşı direnilir mi? Evet direnilir. Bütün dünya da arkasında olur. Bir darbe ortamında şahsen ne yapacağım konusuna gelirse; buradan söylemek kolay gelebilir ama ben o günü hayal ediyorum. Bizim içimizde 28 Şubat'ın ezikliği var. 80 darbesinin oluşturmasının haksızlığı var. 60 darbesinde bizim misyonumuzun yaşadıkları var.
2003, 2004, 2005 ve 2009 arasındaki gelişmelere bakılırsa Türkiye'de darbe mümkün gözüküyor. Türkiye darbe tehlikesini atlatmış değil. Benim şahsi kanaatim bu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.