25 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara0°C
  • İzmir10°C
  • Berlin12°C

CUMHURİYET’İN ESKİ ÇALIŞANLARI SERBEST BIRAKILDI

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin salıverilmeleri kararı sonrasında Cumhuriyet gazetesinin 5 eski çalışanı Kandıra Cezaevi’nde tahliye edildi.

Cumhuriyet’in eski çalışanları serbest bırakıldı

13 Eylül 2019 Cuma 00:59

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kararı sonrasında Cumhuriyet’in eski çalışanları Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik tahliye edildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerine "FETÖ’ye yardım" iddiasıyla verilen hapis kararının temyiz incelemesini tamamlayarak, Cumhuriyet dosyası için bozma kararı verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tebliğnamesi doğrultusunda, terör örgütüne yardım suçundan verilen mahkumiyet kararını bozan daire, bozma karınının, cezası istinafta kesinleşenlere de sirayet ettirilmesine, cezaevindekilerin infazının durdurulmasına ve salıverilmelerinin istenmesine hükmetti.

5 yıl altında ceza alan ancak temyiz yolu kapalı olan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik’in serbest bırakılması için Yargıtay’dan bu yönde karar bekleniyordu.

Bu kararın duyurulmasından birkaç saat sonra Kandıra Cezaevindeki Cumhuriyet’in beş eski çalışanı tahliye edildiler, cezaevi çıkışı aileleri ve dostları tarafından karşılandılar.

"Her şeyin mizah olduğu bir dönem"

Cezaevi önünde açıklama yapan Musa Kart, "Mizah duygusunu kaybetmiş ülkelerde yaşamak zordur ama her şeyin mizah olduğu ülkelerde yaşamak daha da zor" diye konuştu.

Musa Kart sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yazık ki her şeyin mizah olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dava dosyamıza da bakıldığında bu görülecektir. Çağdaş hukuk devletlerinde insanlar önce yargılanırlar, sonra cezalandırılırlar. Bizde tam tersi oldu, dokuz ay  Silivri’de tutuklu kaldıktan sonra hakim karşısına çıkabildik… Peşinen cezalandırıldık." 

Şık’ın "propagandadan” cezalandırılması istendi

Bu arada Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararında, Ahmet Şık’ın örgüte yardımdan değil, “propaganda” suçundan, "devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamaktan” yargılanması isteniyor.

Daire dava kapsamında “FETÖ’ye yardım” suçlamasından 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alan Emre İper’in cezasını ve yine Ahmet Kemal Aydoğdu’nun “FETÖ üyeliği” suçundan 10 yıl hapis cezasını onadı.

AGİT’ten açıklama

Cumhuriyet’in cezaevindeki 5 yazar ve yöneticisinin serbest bırakılması uluslararası alanda da yankı buldu. 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Cumhuriyet’in cezaevindeki 5 yazar ve yöneticisinin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladığını duyurdu. 

Désir, Twitter’da yaptığı paylaşımda, "bu uzun süredir beklenen bir karardı" ifadelerine yer verdi.  

"Nihayet!"

Benzer açıklamalar uluslararası gazetecilik örgütlerinden de geldi. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Twitter’da "Nihayet!" ile başlayan paylaşımında, "üç yıldır süren keyfi yargılama süreci bu noktaya geldi… Onlara zaten bu suç hiç isnad edilmemeliydi" ifadelerine yer verdi.

"Çok mutluyuz"

Aynı davadan hüküm giyen ancak cezaevinde olmayan gazeteci Kadri Gürsel’in yönetim kurulu üyesi olduğu Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de bir açıklama yaptı. 

Twitter’da yaptığı açıklamaya, "Çok mutluyuz!" ifadeleriyle başlayan IPI, Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanlarının serbest bırakılmasını, Türkiye’deki basın özgürlüğü bakımından ender ancak çok güçlü anlam taşıyan bir gelişme olarak değerlendirdi. (DW)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.