30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara13°C
  • İzmir14°C
  • Berlin11°C

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HAREKATIN IRAK BOYUTU VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever’in sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Harekatın Irak boyutu var

04 Nisan 2017 Salı 22:01

Fırat Kalkanı Harekatı’nın ilk aşamasının bittiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu yol haritasının adı konmayan 2. 3. etapları olacak. Olay sadece Suriye boyutunda giden bir harekat değil. Bu olayın Irak boyutu var. Bir Telafer olayı var Sincar olayı var, Musul’da aynı şekilde soydaşlarımız var. Orada şu anda üs olarak çalışmalarını yürüten askerimiz var. Musul’da DEAŞ’a çok ciddi darbeler indirdi onlara. Şu anda da bu üssümüzde Ninova muhafızları dediğimiz muhafızları yetiştirme görevi devam ediyor. Musul’un bundan önceki valisi şu anda Ninova muhafızlarının komutanı. Musul ağırlıklı Arap kardeşlerimizden oluşuyor” dedi.

‘MEZHEP ANLAYIŞIYLA BUNU YAYIYORLAR’

Milis gücü Haşdi Şabi için “terör örgütü” diyen Erdoğan, “Biz Haşdi Şabi’yi kullanırsanız sıkıntı olur dedik. Telafer’de bizim 400 bin Türkmen var. Sincar’ın durumu çok daha berbat. İkinci bir Kandil oluşturmanın gayreti var. Irak’ta aslında mezhebe dayalı Pers milliyetçiliğine yakın İran’a bir destek oluşturuluyor. Bir mezhep anlayışıyla bunu yayıyorlar. Bunu yayarken Pers milliyetçiliğine dayanıyorlar” şeklinde konuştu.

‘DAEŞ’E GÜCÜMÜZ YETMİYOR MU, YPG’Yİ YANIMIZA ALACAĞIZ’

Rusya ve ABD ile Menbiç konusunda görüştüklerini aktaran Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“Önce Münbiç sorununu halledelim sonra Rakka ile ne yapacağız kimlerle yapacağız bakalım. Eğer YPG ve PYD ile yapılacaksa biz böyle bir planın içinde olmayız. Türkiye’nin teröristle işi olmaz. Biz isteriz ki Amerika’nın da olmasın. DEAŞ’ı buralarda atmaya bizim gücümüz yetmiyor mu ki kalkacağız PYD’yi YPG’yi yanımıza alacağız. Bunlar hala genelkurmay başkanlarımız nezdinde konuşuluyor. Nihai bir karar henüz yok görüşmeler devam ediyor.”

‘YPG’NİN FIRAT’IN DOĞUSUNA ÖTELENMESİNİ İSTİYORUZ’

“Mekanlar ilk etapta Cerablus, Rai, Dabık, Bab buralar bitti. Ama buradan doğuya Münbiç’e doğru bir çalışmanın yapılıyor olması, Münbiç noktasında ortak harekat kararı verildiği anda zaten Münbiç’te ciddi manada DEAŞ potansiyeli yok orada PYD ve YPG var. Onların biz Fırat’ın doğusuna ötelenmesini istiyoruz buraya Araplar yerleşsin istiyoruz. Ondan sonra asıl hedef Rakka’dır. Rakka, DEAŞ’ın şu anda en önemli merkezi. Burada da onların varsın 5 bin olsun örgütlü gücü olduğu söyleniyor. Bunu Amerika’sı, Rusya’sı, Türkiye’si koalisyon güçleri hep birlikte hallederiz.”

‘KERKÜK BENİM DİYE ADIM ATARSANIZ BEDELİ FARKLI OLUR’

“Tarihi itibariyle baktığımız zaman biz biliriz ki bir Türkmen şehridir Kerkük. Daha sonra burada tabi çok ciddi bir değişiklikler oldu zorlamalar oldu ve nüfus değişikliklerine gidildi. Bütün bunlara rağmen bugün Kerkük’te Türkmen’iyle, Arap’ıyla ve Kürtler ciddi bir değişime gittiler. Şu anda yaptıkları iş bana göre bir işgal hareketidir çok çirkindir. Irak parlamentosunun aldığı kararı ben çok çok yerinde buluyorum. Aynı kararı bizler de paylaşıyoruz. Münasebetlerimizin bu kadar iyi olduğu bir dönemde bunun adı ateşle oynamaktır. Burası Irak’ın milli bayrağının dalgalandığı Meclis olarak çalışmasına devam etmelidir ve kardeşçe burada Arap, Türkmen, Kürt birlikte yaşamalısınız. Burası benimdir diye bir adım atarsanız bunun bedeli gelecekte farklı olur.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.