26 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara20°C
  • İzmir18°C
  • Berlin12°C

CUMARTESİ ANNELERİ’NE 701. HAFTA ABLUKASI

Cumartesi Anneleri hükümetin yasak açıklamalarına rağmen Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polis tarafından engellenen anneler basın açıklamasının ardından dağıldı.

Cumartesi Anneleri’ne 701. hafta ablukası

01 Eylül 2018 Cumartesi 12:10

İHD önünde toplanan Cumartesi Anneleri, Galatasaray Lisesi'nin önüne doğru yürümeye başladı. Cumartesi Anneleri'ne çok sayıda HDP ve CHP milletvekili de eşlik etti. Polisin yürümelerine izin vermediği Cumartesi Anneleri, basın açıklamasının ardından dağıldı. 

GALATASARAY MEYDANI ABLUKA ALTINDA

Cumartesi Anneleri’nin, Galatasaray Meydanı’ndaki 701’inci buluşması öncesi oturma eylemini engellemek isteyen polis İstiklal Caddesi’ni ablukaya aldı. Galatasaray Meydanı’na ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yollar bariyerler ile kapatılırken, çok sayıda TOMA konuşlandırıldı.

Buna rağmen Cumartesi Anneleri ve oturma eyleminin 701’inci haftası için gelenler Beyoğlu’nda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde toplandı. Oturma eylemine destek için çok sayıda HDP ve CHP milletvekili de İHD önüne geldi.

6702-410.jpg

Cumartesi İnsanları'na HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Saruhan Oluç, Erkan Baş, Züleyha Gülüm, Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Murat Çepni ve CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve oğlu Arat Dink de eşlik etti. 

İHD önünde toplanan Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Annelere milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda sivil kitle örgütü temsilcisi de eşlik etti.

POLİS YOLLARINI KESTİ

Ellerinde karanfiller ve yakınlarının fotoğraflarıyla yürüyüşe geçen Cumartesi İnsanları'nın yolları İstiklal Caddesi'ne çıkmalarına izin verilmeden polis tarafından kesildi.  Eylemin yasaklandığını söyleyen polis açıklamanın İHD önünde yapılmasını istedi. Milletvekillerinin ikna çabalarına rağmen Cumartesi Anneleri'nin meydana çıkmasına izin verilmedi. 

6701-145.jpg

Bunun üzerine oturma eylemine başlayan Cumartesi İnsanları burada basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Maside Ocak, gözaltında kaybedilen Mehmet Ertek'in akıbetini sordu. Polisin müdahale uyarısına rağmen açıklamayı tamamlayan Cumartesi Anneleri eylemi sonlandırdı. 

GEÇEN HAFTA NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri’nin geçtiğimiz Cumartesi günü 700'üncü haftasına ulaşan oturma eylemleri İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Yasağa rağmen alana gitmek isteyen Cumartesi Annleri ve Cumartesi İnsanları’na polis sert bir şekilde müdahale ederek 47 kişiyi gözaltına almıştı. 

İçişleri Bakanı Soylu, sonrasında eylemin yasaklamasına ilişkin “İzin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” açıklamasında bulundu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, Cumartesi Anneleri'nin eylemlerine bundan sonra izin verilmeyeceğini açıklamıştı. (artıgercek)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.