30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara21°C
  • İzmir24°C
  • Berlin25°C

CİNAYET AYDINLANMAZSA FRANSA SUÇ ORTAĞI OLUR!

Paris’te PKK’lı üç kadına yönelik infaz ile ilgili soruşturma sürerken olayın aydınlatılması konusunda hem Kürtler hem de Türk hükümeti, Fransa’ya baskı yapıyor.

Cinayet aydınlanmazsa Fransa suç ortağı olur!

14 Ocak 2013 Pazartesi 13:37

Fransa’nın başkenti Paris’te, Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda geçen hafta PKK’nın kurucularından Sakine Cansız ile arkadaşları Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in öldürülmesiyle ilgili soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor.

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, cinayetlerinin ardından Türk tarafının da Kürt tarafının da Paris’e baskı yaptığını öne çıkardı. Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa’ya olayı “derhal” aydınlatması için çağrı yaptığını ve Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ölen üç militandan birini tanıdığını söylemesini ise eleştirdiğini yazdı.

Cinayetler müzakerelere darbe

Başbakan Erdoğan’ın, “Fransız Cumhurbaşkanı Türk kamuoyuna ve dünyaya terörist bir örgütün üyelerini neden tanıdığını açıklamalı” sözlerini anımsatan gazete, Paris’te önceki gün yapılan gösteriye yaklaşık 15 bin kişinin katıldığını aktararak, şunları dile getirdi: “Gösteride Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu’nun dağıttığı bildirilerde, saldırının Türkiye’deki Kürt sorununa çözüm bulmak için sürdürülen görüşmeler sırasında meydana geldiğine dikkat çekildi. Bildiride Fransa’nın konuyla ilgili sorumluluğu olduğu, ‘eğer bu cinayetlerin sorumluları bulunmazsa Fransa hiç tartışmasız suç ortağı gibi görülecek’ deniyor.”

Le Monde ’un bir başka haberinde de “cinayetlerin Türkiye-PKK müzakerelerine darbe indirdiği ve barış ümitlerini zayıflattığı” savunuldu.

Zamanlama rastlantı değil

Le Figaro ’daki bir haberde ise, Türk yetkililerin diplomatik misyonlarda güvenliğin arttırılmasını istediğine dikkat çekilerek, bir üst düzey polis yetkilisinin “Zaman seçimi hiç rastlantı değil” sözleri aktarıldı.

Fransa zor durumda

Başbakan Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’dan “izah” istemesi, Fransız gazetelerinin yanı sıra televizyon kanallarında da geniş yer buldu. France 24, cinayetlerin, Türkiye ile bağları iyileştirmeye çalışan “Fransa’yı zor duruma soktuğu” yorumunu yaptı.

“Türkiye, Hollande’ı öldürülen Kürt ile bağ konusunda sorguya çekiyor” başlığıyla sunulan haberde, Erdoğan’ın Fransa’dan cinayeti derhal aydınlatmasını istediği belirtildi. Haberde, Sakine Cansız’ın 1998 yılında Fransa’dan iltica sağladığına dikkat çekildikten sonra “Aynı zamanda bir Wikileaks belgesine göre, kendisi ve diğer bir PKK üyesi, isyancı grup için Avrupa’daki kilit kaynak toplayıcıları olarak görülüyordu” ifadelerine yer verildi.

İç hesaplaşma veya bozkurtlar

Fransa basını Paris’teki cinayetlerin sorumluları konusundaki yorumlarda genel olarak “iç hesaplaşma” ya da Türkiye’yi ön plana çıkarıyor. Az bir ihtimal olarak da üçüncü tarafları öne sürüyor: Ama onlar da “olağan şüpheliler” olan İran ve Suriye... Ayrıca cinayetlerin bir “iç hesaplaşma” olabileceği; “bozkurtlar” ya da Suriye ajanları tarafından da işlenmiş olabileceği yorumları yapılıyor.

Ankara’dan Fransa’ya: OIayla ilgili bilgi verin

Ankara’nın, Paris’te üç PKK’lı kadının öldürülmesinin ardından, bu tür olayların yeniden yaşanmaması için, Fransa’dan Türkiye’ye ait kurum ve birimlerin güvenliklerinin artırılmasını istediği öğrenildi. Taraf ’ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Fransa’nın başkenti Paris’te, üç PKK’lı kadının öldürüldüğü 10 ocak perşembe günü, Emniyet Genel Müdürlüğü Fransız meslektaşlarından, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu da diplomatik kanallardan bilgi istedi. Diğer yandan, diplomatik kaynaklar, bu dönemde yeni bir saldırının ve provokasyonun yaşanmaması için Fransa’daki yetkililerden, Türkiye’ye ait kurum ve birimlerin güvenliklerinin artırılmasını istediklerini belirttiler. (Taraf)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.