08 Mayıs 2024
  • İstanbul23°C
  • Diyarbakır23°C
  • Ankara24°C
  • İzmir30°C
  • Berlin20°C

ÇİN İLE İRAN 600 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFLİYOR

İran ile Çin siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirme kararı aldı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 yılda 600 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Çin ile İran 600 milyar dolarlık ticaret hedefliyor

23 Ocak 2016 Cumartesi 19:40

Anlaşmalar, Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping’in Tahran ziyareti sırasında imzalandı. Şi, İran’a geçen hafta uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından bu ülkeyi ziyaret eden ilk lider oldu. İki ülke arasında imzalanan 17 anlaşma, enerjiden, ticaretin güçlendirilmesine farklı alanları kapsıyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iki ülkenin ekonomik ve siyasi bağlarını güçlendirme kararı aldıklarını, Çinli mevkidaşıyla stratejik ilişkilere temel oluşturacak 25 yıllık bir belge imzaladıklarını söyledi. Ruhani “Terörizm, Orta Doğu’da istikrarsızlık, bilim, modern teknoloji, kültür, turizm, güvenlik ve savunma konularını da ele aldıklarını” açıkladı.

10 yıldan uzun bir süredir İran’ı ziyaret eden ilk Çin Cumhurbaşkanı olan Şi, ülkenin dini lideri Ali Hamaney ile de görüştü.

İran’ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırmayı kabul etmesinden sonra, bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımlar geçen hafta kaldırılmıştı. Çin, hali hazırda İran’ın en büyük ticaret ortağı. (BBC Türkçe)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.