22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır11°C
  • Ankara16°C
  • İzmir19°C
  • Berlin2°C

ÇİÇEK'İN NEDEN TUTUKLANMADIĞI ANLAŞILDI

Çiçek’in mahkemeye tutuklamayı gerektermeyeceği kesin olan bir suçlama ile mahkemeye sevkedildiği ortaya çıktı.

Çiçek'in neden tutuklanmadığı anlaşıldı

16 Mart 2010 Salı 08:25

Albay Dursun Çiçek imzalı İrtica İle Mücadele Eylem Planı’yla ilgili Adli Tıp Genel Kurulu, Emniyet ve TÜBİTAK’ın ‘imza Dursun Çiçek eli ürünü’ raporlarının ardından Jandarma Kriminal de aynı yönde rapor verince Askeri Savcılık, Çiçek’i tutuklanması istemiyle mahkemeye sevketmiş, ancak mahkeme serbest bırakmıştı. Askeri Mahkeme’nin bu kararın arkasındaki nedenlere Star ulaştı. Çiçek’in mahkemeye tutuklamayı gerektermeyeceği kesin olan bir suçlama ile mahkemeye sevkedildiği ortaya çıktı.

Genelkurmay’dan yapılan açıklamada “yeni bulgular” nedeniyle askeri savcılığın Dursun Çiçek’i ‘tutuklanması’ istesimiyle askeri mahkemeye sevkettiğini ve mahkemenin serbest bıraktığını duyurmuştu. Bunun ardından başta CHP lideri Deniz Baykal “askeri mahkemenin bile yeterli görmediği delil” değerlendirmesi yapmıştı. Ancak, Askeri Savcılığın, Albay Çiçek hakkında yaptığı işlemin İrtica Planı ve içeriğiyle ilgili olmadığı ortaya çıktı.

AST-ÜST İLİŞKİSİNİ ZELEDELEMEK

Askeri savcılığın, Çiçek belgenin içeriğindeki suçlar nedeniyle değil, tutuklamayı gerektirmeyecek “astlık üstlük ilişkilerini zedelemek” suçlamasıyla mahkemeye sevkettiği öğrenildi. Tuğgeneral Müjdat Uzun, Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu ve Binbaşı Bedrettin Özgür’den oluşan Askeri Mahkeme Heyeti, askeri savcılığın gönderdiği gerekçe üzerinden yaptığı değerlendirmede Çiçek’in tutuklanması talebini reddettiği ifade edildi. Çiçek bu suçtan tutuklansa 6 ay ile 3 yıl arasında hapis yatacaktı.

DARBE SORUŞTURMASI YOK SAYILIYOR

“Belge üzerinde adli soruşturmada yapılması gereken teknik incelemeler yapılmıştır” diyen emekli Başsavcı Reşat Petek, askeri savcılığın parmak izi gibi başka işlemlere tabi tutmasını “sivil savcılığının darbe soruşturmasını dikkate ve ciddiye almayan” bir tavır olarak niteledi.

Önce Şüphe yarat sonra kurtar

Genelkurmay Askeri Savcılığı, ıslak imzalı orjinal belge üzerinde “parmak izi, askeri yazışma usullerine uygunluğu, taklit edilip edilmediği, imzanın atılmış olabileceği tarih tespiti, belgenin yazımında kullanılan kağıt, yazıcı ve mürekkebin Genelkurmay’da kullanılan ürünlerle uyumlu olup olmadığı” incelemeleri yapılacak. Bu işlemler bir dizi kimyasal madde yardımıyla mümkün olabiliyor. Hukukçular, bu işlemlerin belgenin orijinal halini bozacağı uyarısında bulundu. 

Islak imzalı belgenin önemli bir maddi delil olduğunu belirten emekli Başsavcı Reşat Petek “Bu belge üzerinde kimyasal bir takım analiz ve incelemelerle, yarın artık karşılaştırma özelliği kalmamış denecek bir şekilde, bozulmuş, asıl özelliğini kaybetmiş hale gelirse, korkarım bu belge bu yolla işe yaramaz veya kullanılamaz hale getirilme riskini taşıyor” dedi.

Islak belge üzerindeki tahribatın, o belgenin delil vasfını kaybettirmeyeceğinin altını çizen Petek, “Ama ikinci bir soruşturmada çelişki ortaya çıkması, mahkeme aşamasında mahkemenin delili yeniden görmek istemesi halinde belki de şüpheler ortaya çıkaracaktır. Hukukta ‘şüpheden sanık yararlanır’ genel ilkesi vardır. Buradan istifade ile bu işin sorumlularının kurtarılması operasyonu yapılabilir” uyarısı yaptı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.