30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir13°C
  • Berlin12°C

CHP'DEN BARAJI %5'E DÜŞÜRÜN TEKLİFİ

Acil Demokrasi Paketi hazırlayan CHP, ilk olarak seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesi için teklif verdi.

CHP'den barajı %5'e düşürün teklifi

01 Aralık 2011 Perşembe 13:21

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

CHP'den acil demokrasi paketi

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi olan Ceza Muhakemeleri Usul Yasası'nda bazı düzenlemelerin demokratikleşmeye engel olduğunu düşündüklerini belirterek, "Bazı yasalarda değişiklik yapılması için acil demokrasi paketimiz var" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye'nin AİHM'de tutuklama nedeniyle mahkum olduğuna dikkat çekerek, "Bizim bu çalışmamızın amacı Türkiye'deki yasaları AİHM kararlarına uyumlu hale getirmek ve bu sonsuz ihlallerin önüne geçmektir. Böylece Türkiye tutuklama konusunda uluslar arası standartlara uyum sağlama imkanı doğmuş olacaktır. Buradaki sorun sadece süre değildir. AİHM kararlarını okuduğunuzda süre en son gelen konudur, ondan önce gelen pek çok ihlal nedeni vardır. Bizim çalışmamız sadece süreyle ilgili değil, yasalarla AİHM arasındaki uyumsuzlukları kaldıran bir çalışma olacaktır. Geniş kapsamlı bir teklif hazırlıyoruz. Bu sorunlar arasında tutuklu olarak yargılanan milletvekili sorunları da var" dedi.

Tarhan: Seçim barajını yüzde 5'e indiren teklif hazırladık

En önemli sorunun temsilde adalet olduğuna dikkat çeken Tarhan, "Şu anda seçim barajının yüzde 5'e düşmesi konusundaki teklifimizi bugün itibarıyla veriyoruz. Milletvekili Seçim Yasası'nda değişiklik yapması için kanun teklif ediyoruz. Yüzde 10 ibaresinin yüzde 5 olarak değiştirilmesini öneriyoruz" dedi.

Sırada tutuklu vekillere ilişkin teklif var

Tutukluluk süresine ilişkin çalışmalarının olduğuna da dikkat çeken Tarhan, şöyle dedi:
"Ardından AİHM'in bize yaptığı uyarıları da dikkate alarak uzun tutukluluk sürelerinin yeniden yapılandırılması ve tutukluluğa itiraz özellikle bunun denetlenebilir kılınması ve adli kontrol tedbirlerinin güçlü ve daha denetlenebilir hale gelmesi için buna ilişkin bir çalışmamız var. Tutuklu milletvekillerinin durumunun da bu çalışma içinde yer aldığını söylemeliyim.

Ceza yöntem yasasının 102. maddesinde bir değişiklik teklifimiz var. 109.maddesinde adli kontrolün daha etkin kılınmasına ilişkin teklifimiz var."

Tarhan, paketin içinde seçim barajı ve tutukluluk sürelerine ilişkin düzenlemelerin dışında, Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Yasası, Terörle Mücadele Yasası gibi yasalarda da değişiklik önerilerinin de olduğunu söyledi.

CHP'nin tutukluluk süresine ilişkin önerisi

Tutukluluk süresiyle ilgili soruya Tarhan, "Ağır ceza mahkemesinin görevine giren hallerde en çok iki yıldır diyoruz, ancak bu süre zorunlu hallerde ve gerekçeleri gösterilerek en çok 1 yıl daha uzatılabilir. Önerimiz bu" dedi.

"Bu teklifi ne zaman vereceksiniz?" sorusuna Tarhan, "Art arda vermeyi düşünüyoruz. Tutuklulukla ilgili yarın ya da öbür gün" dedi.

Bir soru üzerine Tarhan, "Biz YSK'nın aday olmasında sakınca bulunmadığına ilişkin kararından sonra yapılan seçimlerde milletvekili olanların tutuksuz yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Yani 5271 sayılı ceza yöntem yasasının 102. maddesinin 4. fıkrasında bir düzenleme gerektiğini düşünüyoruz, milletvekilleriyle ilgili" dedi.

CHP'nin seçim barajını yüzde 5'e indiren teklifi

TBMM Başkanlığı'na, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ile Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk imzalı verilen Milletvekili Seçim Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesini öngörüyor.

Teklifte, ülke seçim barajının yüzde 10 olarak uygulanmasının, yönetimde istikrar ilkesi ile birlikte temsilde adalet ilkesinin hayata geçirilmesini engellemekte olduğuna işaret edilerek, bu doğrultuda her iki ilkenin de birlikte hayata geçirilmesini sağlamak amacıyla, yüzde 10 olan ülke barajının yüzde beşe çekilmesi amaçlandığı belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.