02 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir15°C
  • Berlin16°C

CHOMSKY: MANDELA FORMÜLÜ İZLENMELİ

Noam Chomsky, devlet ile PKK Lideri Abdullah Öcalan arasındaki görüşme sürecini ve Kürt sorununu değerlendirdi.

Chomsky: Mandela formülü izlenmeli

25 Ocak 2013 Cuma 08:43

Boğaziçi Üniversitesi’nin evsahipliğinde her yıl düzenlenen 2013 Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı için 18 Ocak 2013’te Türkiye’ye gelen dünyanın en önemli aydınlarından Noam Chomsky, devlet ile PKK Lideri Abdullah Öcalan arasındaki görüşme sürecini ve Kürt sorununu değerlendirdi.

İnsafsız baskı azaltılmalı

Kürt sorununda çözümün hala uzakta olduğuna işaret eden Chomsky, Kürtlere yönelik baskılara dikkat çekerek bu baskıyı azaltacak adımların görüşme sürecine devam edilmesine temel oluşturabileceğini söyledi. Chomsky, “Çözüm hala uzakta görünüyor ancak insafsız baskıyı azaltacak ve sürece devam edecek temeli atacak adımlar atılabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Mandela formülü

Uluslararası Öcalan’a Özgürlük Platformu’nun da çağrıcılarından olan Noam Chomsky, Kürt sorununun çözümü önündeki engellerden birinin de Öcalan’a yönelik izolasyon olduğu fikrine “Tamamen katılıyorum” dedi ve Nelson Mandela’nın da tıpkı Öcalan gibi “en namlı teröristlerden biri olarak kabul edildiğini” hatırlattı. Güney Afrika’daki süreci örnek gösteren Chomsky, Mandela’nın koşullarının düzeltilmesinde izlenen prosedürün Öcalan için de izlenebileceğini vurgulayarak, “Dünyanın farklı yerlerinde başarı sağlayan örneklerde buna dikkat edildi. Nelson Mandela, Güney Afrika ve Reagan hükümetleri tarafından dünyanın en namlı teröristlerinden biri kabul ediliyordu. Mandela, önce ev hapsine alındı, ziyaretçi serbestisi tanındı, sonra tamamen serbest bırakılınca ciddi ilerleme sağlandı. Diğer örneklerde de benzer süreçler yaşandı” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler kesilmemeli

Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada da değindiği Paris’te üç Kürt kadınının katledilmesini nasıl değerlendirdiği ve görüşme sürecine etkisi yönündeki sorumuza ise, “Özel bir bilgim yok. Karşılaştığım insanlarda bu eylemin görüşmeleri engellemeye yönelik olduğu düşüncesi hakimdi. Geniş kesimlerde görüşmelerin kesilmemesi eğilimi olmasından etkilendim. Ancak devletin teslimiyet dışında bir şeyi kabul edeceği veya görüşmelere BDP hatta Kandil liderliğini katacağı konusunda yaygın kuşku var” yanıtını veren Chomsky, katliamı kınadığını da kaydetti. (Özgür Gündem)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.