02 Mayıs 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır21°C
  • Ankara13°C
  • İzmir17°C
  • Berlin19°C

CHOMSKY AĞIR ELEŞTİRİLERLE DÖNDÜ

ABD'li ünlü muhalif düşünür Noam Chomsky, son kitabı "Making the Future"da neoconları ve liberalleri sert bir dille eleştirdi.

Chomsky ağır eleştirilerle döndü

25 Şubat 2012 Cumartesi 12:06

ABD'li düşünür ve dilbilimci Chomsky, uzun süredir koruduğu sessizliğini son çıkardığı "Geleceği Kurgulamak" kitabıyla bozdu.

Kitabında ABD işgaline direnmenin meşruiyetini bir aydın gözüyle derinlemesine değerlendiren Chomsky, ABD seçmenini Neoconların saldırgan dış siyasetini oylarıyla değiştirmeye davet etti. Neoconların son yirmi yıldır benimsedikleri saldırgan işgalci tutumun, ABD ve tüm dünyayı büyük bir felakete sürüklediğini belirten Chomsky, Irak ve Afganistan işgallerinde Neoconların Bush üzerine kurduğu etkiyi somut bir biçimde değerlendirdi. 

200.jpgKitabında Neoconların siyasi stratejik hedeflerinin analizlerine de genişçe bir yer veren Chomsky, ABD'nin özellikle Ortadoğu politikasına dair çok konuşulacak muhalif görüşler öne sürdü. Neoconların kurmayı planladıkları ABD imparatorluğu hayallerini, ABD'nin tarihin varisi olduğu teorisinden hareketle insanlığa biçim verme eğilimlerini sert bir dille eleştiren Chomsky, "Neo-Amerika'nın Irak'ı işgali, tüm Amerika halkının boynunda silinmez vicdani bir leke bırakmıştır" diye yazdı. 

Liberalleri de topa tutan Chomsky, liberallerin ABD'nin işgalci tavrını savaş karşıtı bir entelektüel duruşla değil, stratejik bir hata, yüksek maliyetli karsız bir iş olduğu için sağlıklı bulmadıklarına değinerek, eleştiri oklarını Barak Obama ve Bill Clinton'a yöneltti. Dünyada barışın gerçekleşmesinin önündeki en büyük engelin ABD sistemi olduğuna dikkatleri çeken Chomsky, Washington'da stratejik kararları alan seçkin azınlığı "Dünyadaki sorunları çözmek yerine, daha da karmaşık hale getirmekle" suçladı. 

Ortadoğu'daki karışıklığın sorumluları olarak ABD ve İsrail yönetimlerini gösteren Chomsky, Afganistan'daki durumu ise "ABD'nin insanlık dışı kurgusu" olarak tanımlayarak, ABD'nin önümüzdeki dönemlerde Çin ve Hindistan yönetimlerini birbirine karşı kışkırtacağını iddia etti. Chomsky, siyasal kültürel analizlerinde temel sorumluluğu ABD'nin seçkin zümresine ve sermaye çevrelerine yükledi.

Kitabın bir bölümünde "Neoconlarla paylaştığım bazı ortak düşünceler var, örneğin; ABD'nin merkeziliği konusu, ama içerikte anlaşamıyoruz, yeryüzündeki kötülüğün mü yoksa iyiliğin mi merkezindeyiz" ifadesini kullandı.

Chomsky; kitabında "sömürünün olmadığı bir dünya için çok fazla işaret olmasa da ABD'nin artık tek güç olmaması, bazı ülkelerin bağımsız davranmaları ve Çin gibi bir ülkenin varlığının ciddiye alınması gerektiği" gibi konuları işlerken "dünyadaki güçlerin dengesiz bir biçimde de olsa, nispeten dağılmış olmasını olumlu bulduğunu" belirtti. 

Kitabının son bölümlerinde: "Bütün umudunun ABD'li seçmenlerin son yirmi yılın siyasetini temsil eden ve hala çok güçlü olan Neoconları sandıklarda hezimete uğratması olduğunu" ifade eden Chomsky "Amerikan halkının mutluluk hayalleri için mücadele etme zamanı geldi. Barak Obama maalesef ABD'nin son yirmi yıldır takındığı siyasi tavrı köklü bir şekilde değiştiremedi" diye yazdı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.