25 Kasım 2024
  • İstanbul9°C
  • Diyarbakır8°C
  • Ankara2°C
  • İzmir10°C
  • Berlin12°C

CEZAEVİNDE KÜRTÇE KONUŞMAYA İZİN VERİLMEDİ

DTP'lileri ziyaret eden İsveçli parlamenterlerin tutuklularla Kürtçe konuşmalarına müsaade edilmedi.

Cezaevinde Kürtçe konuşmaya izin verilmedi

24 Haziran 2009 Çarşamba 12:08

İsveç Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Anne Ludvigsson ile Mardin'in doğumlu parlamenter Yılmaz Kerimo'nun aralarında bulunduğu 4 kişilik heyet, tutuklu DTP'lileri cezaevlerinde ziyaret etti. Tutuklular ile Kürtçe konuşmak isteyen Kerimo'ya görevliler müdahale ederek, "Burada Kürtçe konuşamazsınız, Türkçe konuşacaksınız" dediği iddia edildi.

DTP'ye yönelik gözaltı ve tutuklamaları incelemek üzere Diyarbakır'a gelen İsveç Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Anne Ludvigsson, Midyat doğumlu parlamenter Yılmaz Kerimo ve beraberindekiler, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'ı ziyaret etti.

Daha önce 'çok dilli belediyecilik' kararı aldığı için görevden alınan ve 29 Mart seçimlerinde yeniden başkanlığa seçilen Demirbaş, adil olmayan kararla görevden alındığını söyledi.

Heyet daha sonra D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan DTP Genel Başkan Yardımcıları Kamuran Yüksek, Bayram Altun ile Mehmet Akın'ı ziyaret etti.

Heyette yer alan Yılmaz Kerimo DTP'li tutuklularla Kürtçe konuşmaya başlayınca cezaevi görevlileri bu duruma müdehale etti.

Cezaevi görevlileri, "Burada Kürtçe konuşamazsınız, tutuklularla ancak Türkçe konuşursanız görüşebilirsiniz" uyarısını yaptı. Bunun üzerine heyet tutuklularla Türkçe konuşarak görüşebildi. Bu görüşmenin ardından heyet daha sonra DTP Diyarbakır İl Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi.

İsveç Parlementosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Anne Ludvigsson, tüm insanların haklarıyla mücadele etmek için burada olduklarını söyledi.

Ludvigsson, "Türkiye'nin AB'ye üye olması için üstüne düşen tüm insan hakları gerekliliklerini yerine getirmesi gerekir. Demokrasi, seçildikten sonra kendi alanında özgürce çalışabilme hakkıdır. Mart ayında yapılan yerel seçimler sonrasında bir çok insanın toplu olarak gözaltına alınarak tutuklanması, bizim tarafımızdan beklenen bir durum değildi. İnsanları yakalayarak taciz ederek, işkence yapıp tutuklayarak hiç bir sorunu çözemezsiniz. Genç, kadın ve erkeklerin dağlarda ve orduda ölmesinden daha çok güzel şeyler hakettiklerini düşünüyorum. Biz sizlerin desteği ile insan hakları gelişimi daha barışçıl yöntemlerle bu sorununun çözümü için yolumuza devam edeceğiz" dedi.

"TRT Şeş'te Kürtçe konuşmak serbest, niye cezaevinde yasak?"

Aslen Mardin'in Midyat İlçesi nüfusuna kayıtlı İsveç'te parlamenter Yılmaz Kerimo, 31 yıl önce baskı ve zulümden dolayı Avrupa'ya kaçmak zorunda kaldığını iddia etti.

Kerimo, "Diyarbakır'a tatil yapmak için gelmek isterdim ancak mahkemeler için geliyoruz.Türkiye AB'ye girmek istiyorsa bazı şeyleri artık bitirmesi gerekiyor. Bu son seçimlerden sonra DTP'ye yapılan toplu baskılar ve tutuklamalar demokrasiye tamamen aykırıdır. Türkiye'de bir hak varsa bu hak her alanda aynı hak ve geçerliliği olması gerekir. Eğer TRT Şeş var ve orda Kürtçe konuşmak serbest ise niye bugün cezaevlerinde Kürtçe konuşamıyoruz. Bugün bize cezaevi yönetimi Kürtçe konuşamazsınız, sadece Türkçe konuşabilirsiniz dediler. Türkiye'de çelişkiler var, bu çelişkiler kağıt üzerinde başka, pratikte başka uygulanıyor. Bunları olmaması gerekiyor, Türkiye bunları problem değil bir zenginlik mozaiği olarak görmesi gerekir. Biz bu kardeşlik için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.