ÇEVİK BİR: ALTI YAŞINDAN BERİ NAMAZ KILARIM!
28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan Çevik Bir’in sorgusu sekiz saat sürdü. Bir: Altında imzam olan emirleri ben verdim.
15 Nisan 2012 Pazar 07:58
28Şubat postmodern darbesiyle ilgili önceki gün Emniyet’te sorgulanan emekli askerlerden dün 15 kişilik bir grup adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgularında, irtica ile mücadele planları ve talimatlarının altında Çevik Bir ve Çetin Doğan imzalı belgeler gösterilerek, şüphelilerden bunları izah etmeleri istendi. Sorguda, 28 Şubat sürecinde basının nasıl kullanıldığı ve talimatların kimler tarafından verildiği de soruldu. haberin hazırlandığı saatlerde savcılık sorguları biten 15 kişi, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.
Emekli Orgeneral Çevik Bir’in 13.00’da başlayan polisteki sorgusu ise akşam 21.00’da bitti. Çevik Bir, ifadesinde, 28 Şubat’ta yayınlanan ve altında imzası bulunan emirleri verdiğini kabul etti. Çevik Bir, hakkındaki bazı iddiaları da reddetti. Polisteki işlemleri biten aralarında Çevik Bir’in de bulunduğu 13 kişi ise bugün savcılığa sevk edilecek.
Başsavcıvekili’nden yakın takip
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan 28 emekli askerden 15’i, dün savcılığa sevk edildi. Emniyet’te ast-üst sıralamasıyla sorgulanan askerlerin adliyeye sevk işleminde de aynı yöntem kullanıldı. İlk olarak sekiz kişi sağlık kontrolünden geçirildikten sonra saat 11.00’da adliyeye getirildi. Şüphelilerin adliyeye girişlerinden önce çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Öğle saatlerinde ise yedi kişiden oluşan ikinci grup getirildi. Şüphelilerin ifadelerinin alındığı eski DGM binasına şüphelilerin avukatları, yakınları dışında kimse alınmadı. Şüphelilerin sorgusu beş savcı tarafından alındı. Soruşturmayı yürüten savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin’in yanı sıra Cemil Tuğtekin, Sadık Bayındır ve Mehmet Özgür de sorgu için sabah saatlerinde adliyeye geldi.
Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen de gelişmeleri yakından takip etmek için makamına geldi. Adliyeye iki grup halinde sevk edilenlerin isimleri ise şöyle: Tuğgeneral İdris Koralp, emekli albaylar Hüsnü Dağ, Aydın Karaşahin, Arslan Daştan, Sezai Kürşat Ökte, Ahmet Nazmi Solmaz, Mustafa Kemal Savcı, İbrahim Selman Yazıcı, Mehmet Şinasi Çalış, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın, emekli binbaşılar Ahmet Aka, Salih Eryiğit ve emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan ile Orhan Nalcıoğlu.
4 Nisan 1997 tarihli gizli belge
Adliyeye ifade vermek için getirilenler arasında en rütbeli isim Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan oldu. Sabah adliyede ilk sorguya alınan ve sorgusu en erken tamamlanan Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu oldu. Gürcüoğlu’na ve diğer şüphelilere önceki gün Emniyet’te belge gösterilerek açıklanması istenmiş ve sorular şu formatta yöneltilmişti:
Planlarda Bir ve Doğan imzası
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği, Genelkurmay Karargahı, Genelkurmay Başkanlığı, Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığı logoları bulunan, seri numaralı, gizlilik dereceli CD içerisinde elde edilen içeriği ve ekleri size gösterilen 4 Nisan 1997 tarihli Gen Sek: 3050-55.97 CRA SB sayılı “Çalışma grubunun oluşturulması” konulu Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı’na yazılmış olan Orgeneral Çevik Bir imzalı, gizli, kişiye özel, ivedi kaşeli yazı ile ilgili bilgi veriniz?”
Savcılık dünkü sorguda o belgelerin içeriklerini de tutanaklara geçirdi. Belgelerde, Genelkurmay Başkanlığı, Batı Çalışma Grubunda oluşturulan Kriz Masası’nda “irtica ile mücadele” planlarının yapıldığı bu planların altında Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve Balyoz davasının tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan imzalı talimat ve emirler bulunduğu ifade edildi. Şüphelilere, Doğan ve Bir imzalı belgeler gösterildi ve yapılan analizlerin amacı soruldu. Gösterilen belgelerde BÇG’nin bir numaralı isminin Çevik Bir, iki numaralı ismin ise Çetin Doğan olduğu öğrenildi. Çevik Bir’den sonra BÇG, Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’na (CÇG)dönüştürülerek Çetin Doğan’ın emrinde yürütülmüştü.
Altı yaşından beri namaz kılarım
Şüphelilere savcılık sorgularında, irticacı olarak fişlenen kişilerin kamu kurumlarıyla ilişiklerinin neden kesildiği, bu işlemde bu kişilerin eşlerinin başının kapalı olup olmamasının etkisi de soruldu. Sorgudan ilk olarak çıkan Gürcüoğlu’nun bu soruya şöyle cevap verdiği öğrenildi: “Ben 6 yaşından beri namaz kılarım. Allah’tan korkarım. İrtica nedeniyle kimsenin ordudan atıldığına şahit olmadım. Bu yüzden atıldıklarına da inanmıyorum. İrticacılık vurgusuyla bir fişleme yapılsa beni de atmaları lazımdı. Bu yapılanmanın içerisine beni almamaları gerekirdi.”
Emekli askerlere ayrıca, emniyette olduğu gibi savcılık sorgusunda da 28 Şubat sürecinde Sincan’da tankların yürütülmesi de soruldu. O dönemde tankların yürütülmesinin, basında ihtilal olmuş gibi sunulduğu ifade edilerek, BÇG Kriz Masasının “irtica ile mücadelede basınla iş birliği yapılacak” talimatları hatırlatıldı ve “Basınla nasıl bir iş birliği yaptınız” sorusu yöneltildi.
BÇG’nin AKP kehaneti
BÇG kriz masası tarafından hazırlanan durum analizi raporu da şüphelilere soruldu. Söz konusu analiz notunda, Refah-Yol hükümetinin izi silinmezse, onun içerisinden çıkacak yeni bir siyasi partinin 2000-2002 yılları arasında yapılacak genel seçimlerden yüzde 34 oy alarak çıkacağı, daha sonrasında yapılacak seçimlerde ise yüzde 64’e kadar oy oranının yükseleceği belirtildi.
Emekli Binbaşı Salih Eryiğit’in 4 saat süren ifadesi, 23 sayfalık tutanakla kayda geçirildi. Şüphelilerin avukatlarından alınan bilgiye göre, emniyette de gösterilen belgelerin yanı sıra savcılık sorgusunda daha kapsamlı ve somut deliller üzerinden ifade alma işlemi gerçekleştirildi. (Taraf)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.