22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin3°C

CEMAAT NEDEN ADINI DEĞİŞTİRİYOR?

Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan yardımcısı Cemal Uşşak Habertürk'te basın Klubü'ne konuk oldu.

Cemaat neden adını değiştiriyor?

21 Şubat 2012 Salı 08:50

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uşşak, Ekrem Dumanlı'nın başlattığı 'cemaat değil camia' tartışmasına destek veredi

NEDEN 'CEMAAT' DEĞİL 'CAMİA' OLMAK İSTİYORLAR

Gülen Hareketi'nin 100'den fazla ülkede örgütlü bir hareket olduğunu, onlarca dernek, vakıf, okul medya kuruluşuna sahip olduğunu kaydeden Uşşak, Ekrem Dumanlı'nın yazısına katıldığını söyledi. Gülen Cemaati'nin ulaştığı örgütlülük ve yaygın etkisinin artık 'cemaat' kavramına sığmadığını savunan Uşşak, cemaatin çok daha homoken bir yapıya işaret ettiğini ancak Gülen Hareketi'nin homojen olmadığını belirtti. Uşşak, neden "camia" denmesini istediklerini ise şöyle izah etti:

CEMAAT 'CEMAAT' DENEMEYECEK KADAR BÜYÜDÜ ÇEŞİTLİLİK KAZANDI

"Bu hareket içinde iş adamları bir kümeyi oluşturur, eğitim gönüllüleri bir başka kümeyi, medya kurumları bir diğer diğer kümeyi oluşturur, sıradan cemaat üyesi olan vatandaşlar da bir kümeyi oluşturur. Hatta Almanya ya da bir başka ülkedeki örgütlülük de bir kümeyi oluşturabilir. 40 yıldır Almanya'da yaşayan bir cemaat üyesiyle Orta Anadolu'daki biri farklı düşünebilir, farklı bakabilir... Sadece dindarlar değil inançsız olan ama harekete destek olan gönül veren insanlar da var. Bunlar bir zenginliktir. Ama bu kadar farklı yapıların olduğu geniş bir yelpaze varken cemaat demek gerçeğe uygun olmaz. O nedenle camia kavramı bu yapıya daha uygundur..."

Uşşak, Nihal Bengisu Karaca'nın "bütün İslami camiayı mı kapsıyor bu camia" diye sormasıyla bir adım daha atarak "Gülen camiası" dedi ve hareketin bunu daha uygun bulduğunu söyledi.

EMNİYET VE YARGIDA CEMAAT KADROLAŞMASI İÇİN NE DEDİ?

Uşşak, gündemde geniş yer bulan o iddiaya da cevap verdiği programda emniyet ve yargıdaki kadrolaşma suçlamalarını red etti. Gülen'e gönül vermiş insanların emniyette de olabileceğini ama o insanların verdikleri kararı hangi aidiyete dayanarak verdiklerinin önemli olduğunu söyledi.

"Emniyette harekete gönül veren, Hocaefendi'ye sempati duyan bir insanın o kararı hangi aidiyete göre verdiği önemlidir. Hocaefendiye olan aidiyetten dolayı mı o kararı veriyor yoksa pozisyonu nedeniyle mi o kararı veriyor buna bakmak lazım. Kimin ne olduğunu bilmek de mümkün değil. İnsanlar göğüslerinde levhayla gezmiyor "cemaattenim" diye. Bir fişleme yapılmadıysa kimin hangi aidiyet içinde olduğunu bilmek imkansız."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.