CEM UZAN TAZMİNAT DAVASINI KAYBETTİ
TMSF, Uzan ailesi tarafından Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılmış Telsim'in Vodofone'a satışı ile ilgili davayı kazandı.
11 Ağustos 2010 Çarşamba 13:13
TMSF, Uzan ailesi tarafından Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılmış Telsim'in Vodofone'a satışı ile ilgili davayı kazandı. Ürdün asıllı Saba Fakes tarafından Yatırım ve Uyuşmazlıkların Çözümü İçin Uluslararası Merkez'de açılan 19 milyar dolar tazminat talepli dava, TMSF'nin literatüre bir hukuk zaferi olarak geçecek mücadelesinin ardından Türkiye'nin lehine sonuçlandı.
Hollanda vatandaşı Fakes tarafından Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri'ne hissedar olduğu ve Telsim varlıklarının TMSF tarafından Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye satışı sonucunda zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye Cumhuriyeti aleyhine açılan tazminat davası TMSF'nin profesyonelce yürüttüğü hukuk mücadelesinin ardından lehe çevrildi.
Türkiye Cumhuriyeti adına TMSF tarafından takip edilen 'tahkim' yargılaması üç yıldan daha kısa bir sürede sonuçlandırılarak büyük bir başarıya imza atılmış oldu.
Bugüne kadar tahkimde başlatılmış en yüksek tazminat miktarının talep edildiği davada TMSF, çalıştığı profesyonel hukukçular, uzman ekip ve belirlenen strateji kapsamında Uzan Ailesi tarafından özellikle yurtdışında açılmış tüm davalarda, hakimlerin kafasını karıştırmak ve davaları uzatmak için kullanılan ve yine Saba Fakes tarafından sözkonusu tahkim yargılamasında da kullanılacağı düşünülen birçok kafa karıştırıcı detayın tahkim içinde dile getirilmesinin önüne geçti.
Dünya Bankası Paris ofisindeki duruşmaların ardından hakem heyeti tarafından yapılan değerlendirme ve incelemeler sonucunda 14 Temmuz 2010 tarihinde; Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü İçin Uluslararası Merkez, sözkonusu tahkim başvurusunda yargılama yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle, "Tahkim başvurusunun reddedilmesine", davacı Saba Fakes tarafından tahkim masrafları ile avukatlık ücreti ve masraflarının Türkiye Cumhuriyeti'ne ödenmesine karar verdi.
Kararın açıklanmasının ardından Saba Fakes tarafından ICSID Konvansiyonu kapsamında 120 gün içinde "Kararın geçersiz kılınması" talebinde bulunulabilecek.
Daha önce de Telsim ve Rumeli Telekom'un Kazakistan'da yaptığı yatırım ve kurduğu GSM şirketiyle ilgili resmi makamlarla ortaya çıkan uyuşmazlıkta 'hakem heyeti' şirketler lehine karar vermiş ve Kazakistan, Telsim ve Rumeli Telekom'a 165 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı.
TMSF'nin iki önemli 'tahkim' davasını kazanmasının ardından Cem Uzan ile Enerji Bakanlığı arasında halihazırda süren Libananco Davası'nda da Türkiye'nin eli güçlenmiş oldu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.