24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara3°C
  • İzmir8°C
  • Berlin3°C

ÇEKTE HAPSİ KALDIRMAK SAHTEKÂRLIĞI ARTIRACAK

Küresel krizden dolayı ekonomide yaşanan sıkıntıları azaltmaya yönelik hazırlanan Çek Yasa Tasarısı'na ellerinde karşılıksız çek bulunan esnaf kesimi tepki gösterdi.

Çekte hapsi kaldırmak sahtekârlığı artıracak

02 Temmuz 2009 Perşembe 09:57

150 bin çek mağduru, 25 yapraklı çek koçanını kullanarak piyasadan mal aldığı ve ödemediği zaman, 3,75 milyon esnafın mallarından olacağına dikkat çekilirken, bu çekleri 5 kişinin ciro etmesi halinde, malını kaybeden esnaf sayısının 18,75 milyona çıkacağı belirtildi.

 Esnaf, “Karşılıksız çekten dolayı, hapis cezası ile karşı karşıya kalan 150 bin esnaf, tanesi 25 yapraklı bir çek koçanını kullandığında 3,75 milyon üretici ve sanatkârın neler çektiğini düşünebiliyor musunuz?” sorusunu yöneltti. Verdikleri çeklerin karşılıksız çıkmasından dolayı hapis cezası ile karşı karşıya kalan yaklaşık 150 bin esnaf Çek Yasa Tasarısı'nın biran önce yürürlüğe girmesini beklerken, ellerinde karşılıksız çek olan esnaf ise dertli. Bu kesim, Yeni Şafak'a gönderdikleri fakslarla, “Çek karşılığı mal veren ve çekin karşılığı çıkmayan esnaf kesimini düşünen yok mu?” şeklinde tepkisini dile getirdi. Esnaf, “Karşılıksız çeki verenler şahıs olunca hapse girdiği zaman çekini ödüyor. Şahıs çeklerinde mahkeme kararıyla alabiliyoruz ve tutuklama çıkarabiliyoruz. Şirket çeklerinde onu da yapamıyoruz. Karşılıksız çekte eğer hapis cezası kaldırılırsa, sahtekârlık artacaktır” uyarısında bulundular. Karşılıksız çek veren 150 bin kişide 25 yapraklı çek koçanı bulunduğuna dikkat çeken esnaflar, 150 bin esnafın 25 yaprağı piyasaya sürdüğü zaman 3 milyon 750 bin esnaftan mal alabileceğine işaret ettiler. Esnaflar, “Alın terini ve birikimlerini kullanarak ürettiği malın gittiğine mi yansın, dönen çeki ödemek için düştüğü ekonomik zorluğa mı yansın” dediler. Şayet bu çekleri en az beş kişi ciro ettiği zaman; 18 milyon 750 bin üretici ve tedarikçi ve çalışanlarının durumunun bozulmasına neden olduklarına dikkat çektiler.

BANKALAR SORUMSUZ

Bankaların da sorumsuzluk yaptığına dikkat çeken esnaflar, “Bankalar çek yaprağı başına 470 lira ödüyor. Üzerine yazılacak rakamda limit yok. İstediğin rakamı çekte yazabilirsin. Bankayı bağlayıcı bir tarafı yok. İlk çekin arkası yazıldıktan sonra banka on gün düzeltme süresi veriyor. Bu süreden sonra diğer çek yaprakları isteniliyor. Ama dolandırıcı bu sürede tüm çekleri kullanmış olabiliyor. Dolandırıcı çek ile örneğin imalatçıdan gömlek alıyor. Götürüp, kaldırım üzerinde 5 liraya gömlek satıyor. Biliyor ki, çeki ödemeyecek. Çek böylece nakde çevriliyor” dediler.

Bankalar elini taşın altına koysun

TESK Başkanı Bendevi Palandöken karşılıksız çeke hapis cezası yerine para cezası uygulanmasını önerdi. Palandöken, sorunun nihai çözümü için bankalara da sorumluluk yüklenmesini istedi.

Palandöken, “Çek bedelinin yüzde 75'inin bankaların ödemesi garantisi altına alınması suretiyle, çekin güvenirliği sağlanmalıdır. Bankalar, sorumluluklarını attırmaya yanaşmıyorlar” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.