25 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır5°C
  • Ankara-1°C
  • İzmir7°C
  • Berlin11°C

CANİP YILDIRIM SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

90 yaşında hayatını kaybeden Eski TİP üyelerinden, Kürt hareketinin önemli isimlerinden ve 49’lar davasının sanıklarından Canip Yıldırım, son yolculuğuna uğurlandı.

Canip Yıldırım son yolculuğuna uğurlandı

04 Aralık 2015 Cuma 17:35

90 yaşında hayatını kaybeden, Türkiye sosyalist hareketinin ve Kürt hareketinin önemli isimlerinden ve 49’lar Davası’nın sanıklarından Canip Yıldırım, Ankara’daki Kocatepe Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Yıldırım’ın Kocatepe Camii’nde kılınan cenaze namazına HDP, DBP, HAK-PAR, KADEP gibi Kürt siyasetinin temsilcileri katıldı.

Talat İnanç, Naci Kutlay, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, Mardin Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, Siirt Belediye Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık, eski İçişleri Bakanı Hikmet Çetin, eski bakan Mehdi Eker, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve eski milletvekili Hamit Geylani cenazeye katılan isimler arasında yer aldı.

‘Kürt mücadelesini birleştirmiş ender insanlardan’

Yıldırım’ın 49’lar Davası’ndan arkadaşı olan Naci Kutlay, Canip Yıldırım’ı anlatmanın eksik kalacağını söyledi. Yıldırım’ı ‘hem aristokrat hem de mücadeleci’ kimliğiyle tanımlayan Kutlay, Yıldırım’ın her dönem Kürt mücadelesini birleştirmiş ender insanlardan biri olduğunu belirtti.

‘Ona olan borcumuzu ödemek istiyoruz’

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, “Yaşamının bütün alanlarında mücadeleci kimliğinden dolayı baskılara maruz kaldı. Hemen hemen bütün dönemlerdeki baskıların hem mağduru hem sanığı oldu. Bütün bu baskılara rağmen bildiği doğrulardan asla geri adım atmadı,” dedi ve Yıldırım’ın, Kürt siyasi hareketi açısından HEP, DEP döneminden başlayarak HDP’ye kadar olan siyasi geleneğin bütün kademelerine ciddi katkılar sunduğunu vurguladı.

Baluken, “Biz Türkiye’yi demokratikleştirerek ve Kürt halkının özgürlüğünü sağlayarak ona olan borcumuzu ödemek istiyoruz,” dedi.

Yapılan törenin ardından Yıldırım’ın cenazesi toprağa verilmek üzere Karşıyaka Mezarlığı’na götürüldü.

Canip Yıldırım

Yıldırım, 1925 yılında Diyarbakır Lice’de doğdu, 1944’te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başlar ve ardından eğitimini tamamlamak için Paris’e gider.

Türkiye’ye döndüğünde Diyarbakır’da avukatlığa başlar.

1950’lerin ikinci yarısında DP’de ayrılmalar başlayınca Yıldırım Hürriyet Partisi’nin Diyarbakır İl Yönetimi’nde yer alır.

Yıldırım bir taraftan da bir grup Kürt aydını ile birlikte aydınlanma faaliyetleri yürütür.

Diyarbakır’da çıkarılan ve Kürt aydınlarının buluşma noktası haline gelen İleri Yurt gazetesini çıkaranlar arasında yer alır. Ayrıca gazetede yazı işleri müdürlüğü yapar.

Yıldırım dergide çıkan “Qimil” şiiri nedeniyle açılan 49’lar Davası’nda yargılanan isimlerden biridir.

27 Mayıs darbe sürecinde tutuklanan Yıldırım, Diyarbakır’dan İstanbul’a Harbiye hücrelerine oradan da Ankara Cezaevi’ne gönderilir.

Yıldırım, cezaevi sonrası Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) kuruluş sürecine katılır, 12 Mart darbesinde de yeniden tutuklanır ancak 74’teki “Ecevit affı” ile tahliye edilir.

Yıldırım daha sonra oluşan Kürt hareketi siyasi partilerinde (DEP, HEP, HADEP, DTP, BDP) ön saflarda yer aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.