24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara0°C
  • İzmir7°C
  • Berlin4°C

BURKAY: REFERANDUM KARARI TARİHİ BİR ADIM

Kürt siyasetinin deneyimli isimlerinden Kemal Burkay 25 Eylül’de gerçekleşmesi kararlaştırılan Federal Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu kararını değerlendirdi.

Burkay: Referandum kararı tarihi bir adım

11 Haziran 2017 Pazar 18:01

Burkay, karardan son derece hoşnut olduğunu belirterek tüm Kürt kesimlere kararı sahiplenme çağrısında bulundu.

Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, Merkezi Hükümetinin Kürtlere karşı görevini yerine getirmediğini belirterek referandumu tarihi bir adım olarak yorumladı.

“Bu karardan gayet hoşnutum, sevinçliyim. Kürt halkı Güney Kürdistan’da tarihi bir adım atıyor. Şimdiye kadar federal bir yönetimle kendi bölgesini yönetiyordu. Eğer Irak’ta federal sistem iyi işleseydi yani gerçekten demokratik bir rejim olsaydı hani bazılarının deyimle ‘ Birleşik, demokrat ve istikrarlı bir Irak’ olsaydı mevcut sistem yürüyebilirdi ama maalesef öyle olmadı.”



Türkiye’nin kararla ilgili ilk demeçlerini de yorumlayan HAK-PAR eski genel başkanı Kemal Burkay, ‘yapılan açıklamalar olumsuz görünüyor ancak ben Türkiye’nin Kürtlere karşı politikalarını bir bütün olarak düşündüğümde bunun çok sert bir açıklama olduğu kanısında değilim’ dedi.

“Türkiye’nin kararla ilgili ilk açıklaması olumsuz görünüyor ancak ben Türkiye’nin Kürtler’e karşı politikalarını bir bütün olarak düşündüğümde bunu çok sert bir açıklama olduğu kanısında değilim. Yarın öbür gün Güney Kürdistan’da yüzde 60, 70 ya da daha fazla yönünde bir evet çıkarsa, yani bölge halkı bağımsızlığa evet derse Türkiye’nin tavrı bu gerçeği kabul etmek yönünde olacaktır. Türkiye’nin Güney’le oldukça gelişkin ilişkileri var ve politikası zamanla epeyce değişti. Başlangıçta bölgeyi tanımak istemiyorlardı ancak zamanla tanıdılar. Federal Yönetim’le diplomatik, ekonomik alanda ilişkiler bugüne kadar iyi yürüdü. Her iki tarafın da bunda büyük yararı var bu nedenle ben Türkiye’nin çok yanlış bir politikaya yönelebileceğini sanmıyorum. Kanımca Kürt halkı orada bağımsız bir devlet olduktan sonra bu iyi ilişkiler devam edecektir. Şuanda orada federal de olsa bir devlet var bu sadece biçim değiştirecek. Bu durum da Irak ve Kürdistan’ın gerçekliğinden kaynaklanan bir durum ve Türkiye bu gerçeği birçokları gibi kabul edecek.” 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.