30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara23°C
  • İzmir24°C
  • Berlin23°C

BUGÜN DARBE YARIN GÜNLÜK!

2003-2004 yıllarındaki ‘darbe girişimi’ nedeniyle ‘şüpheli’ olarak ifadeye çağrılan 3 eski kuvvet komutanından ikisi bugün ifade verecek.

Bugün Darbe Yarın Günlük!

05 Aralık 2009 Cumartesi 09:58

2003-2004 yıllarındaki ‘darbe girişimi’ nedeniyle ‘şüpheli’ olarak ifadeye çağrılan 3 eski kuvvet komutanından emekli orgeneraller Yalman ve Fırtına bugün, Darbe Günlükleri’nin yazarı Oramiral Örnek ise yarın bekleniyor

‘Ergenekon silahlı terör örgütü’ iddiasıyla sürdürülen soruşturma kapsamında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrılan eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ifade için bugün ve yarın Ergenekon savcılarının karşısına çıkıyor. 2003-2004 yıllarında 3 aşamalı olarak planlanan ve Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli 4 kademeli planla hayata geçirilmek istenen ‘darbe girişimi’ nedeniyle sorgulanacak olan dönemin 3 kuvvet komutanı Yalman, Fırtana ve Örnek, Ergenekon savcıları tarafından ‘telefon tebligatı’yla ifadeye çağrılmıştı. Yalman ve Fırtına bugün, Örnek ise yarın için davet edilmişti.

Emekli paşaların İstanbul Adliyesi’nde mi yoksa Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün ofisinin bulunduğu Levent’teki adliyede mi sorgulanacakları bilinmiyor. Ergenekon kapsamında şüpheli olarak ifadesi alınan 28 Şubat sürecinin en etkili ismi emekli Orgeneral Çevik Bir, Beşiktaş yerine Levent’teki adliyede ifade vermişti. Çevik Bir ifadesinin ardından savcılıkça serbest bırakılmıştı. Yalman, Fırtına ve Örnek’in ‘şüpheli’ olarak verdikleri ifadenin ardından savcıların tutuklama talep etmeleri durumunda kararı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi verecek. Hafta sonunda nöbetçi olan 10 Ağır Ceza’nın nöbetçi üyesi ise Davut Bedir. Komutanlara, neden darbe girişimi içinde yer aldıkları, darbeden neden vazgeçtikleri ve Ergenekon sanıklarıyla ilişkileri sorulacak. Özden Örnek’e günlüklerin de sorulması bekleniyor.



İşte cevabı beklenen sorular:

- 'Ayışığı', 'Sarıkız', 'Yakamoz' ve 'Eldiven' adlı darbe planlarından haberiniz var mı?
- Bu darbe planlarının hazırlanmasında yer aldınız mı?
- Jandarma Genel Komutanlığı içinde kurulan 'Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'ndan haberiniz var mı?
- 'Cumhuriyetçi Çalışma Grubu' içinde görev aldınız mı?
- Hükümete muhtıra verilmesi istenen Genelkurmay Başkanlığı'ndaki toplantıya katıldınız mı?
- Günlükte yer alan 'hükümetin devrilmesi', 'muhtıra verilmesi' gibi konuşmalar yaptınız mı?
- Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı'ndan istifaya zorlanmasını istediniz mi?
- Rektörlere eylem çağrısında bulundunuz mu?
- Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile bağlantınız nedir?
- Darbe planlarının anlatıldığı günlükler size mi ait?

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.