BU KASABADA HERKES ZENGİN OLDU
Türkiye'nin kuzeyindeki küçük bir kasabaya kriz hiç uğramadı, hatta herkes zengin oldu
14 Haziran 2009 Pazar 11:26
Akşam yazarı Esin Gedik'in yazısı...
Ekonomik kriz önce sanayi kentlerini ardından da Anadolu'daki küçük kasabalar dahil birçok yeri ciddi olarak etkiliyor. Ancak son aylarda Türkiye'nin kuzeyindeki küçük bir kasaba tarihinde hiç tanık olmadığı bir hareketlilik yaşıyor. Bu şanslı yer; Artvin'in Gürcistan sınırındaki sahil kasabası Kemalpaşa.
Kemalpaşa'ya her gün Gürcistan'dan 5 bin kişi alışveriş için geliyor. Bu fırsatı gören 'akıllı girişimciler' de Kemalpaşa'ya akın ediyor. Büyük kentlerde işleri bozulanlar küçücük dükkanları kiralayıp ticarete başlamış. Hatta bazıları işi büyütüp alışveriş merkezi yapımına bile soyunmuş. İstanbul'da müteahhitlik yaparken işleri bozulan bir girişimci önce küçük bir tekstil mağazasıyla işe başlamış kısa süre sonra da 38 mağazadan oluşan çarşı yatırımına soyunmuş. Kriz nedeniyle elinde kalan malları alıp Denizlili, Uşaklı, Bursalı, İstanbullu tekstilciler de burayı mesken tutmuş. Artvinli bir arkadaşım yıllardır Kemalpaşa'da kapalı olan küçük dükkanı için teklif edilen kiralara şaşırdığını, yakınlarıyla yaptığı telefon görüşmesinde olayın iç yüzünü öğrendiğini anlattı.
Kemalpaşa'daki bu hareketlilik 4 aydır doruk noktasına ulaşmış durumda. Konuştuğum yetkililer 'Aslında 1.5 yıldır küçük de olsa turistik amaçlı geziler başlamıştı. Gürcistan ile Rusya arasındaki savaşın ardından bu ziyaretler ticarete dönüştü ve son 4 ayda da inanılmaz hareketlendi. Kasabada günlük ticaret hacminin 500 bin dolara ulaştığı günler dahi yaşanıyor' diyor.
340 mağaza açıldı
Hatta bir yıl önce sadece birkaç mağazanın olduğu kasabada iki ayda 340 yeni dükkan açılmış. Sırada bekleyenlerin sayısını ise söylemeye gerek yok. Normal bir günde yaklaşık 5 bin Gürcü müşterinin alışverişe geldiği kasabada talep üzerine haftada iki gün semt pazarı kurulmaya başlanmış. Pazarın kurulduğu günler ziyaretçi sayısı 10 bini buluyor.
Yerel olarak yayımlanan Artvin Gazetesi'ne konuşan bir girişimci hikayesini şöyle anlatıyor: 'Uşak'ta işler çok kötü gidiyordu. Bir arkadaşım Kemalpaşa'dan bahsetti, araştırdım. Odalar Birliği Sarp sınır kapısını yenilemiş, Hopa Sanayi Odası ile görüştüm. Uşak'ta 15 çalışanım vardı. Onları işinden etmemek için buraya gelmeye karar verdim. Buna benzer çok sayıda örnek var.'
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri de bu gelişmeden oldukça memnun. 'Burada çok büyük bir ticaret potansiyeli var. Şu anda sadece Batum ve Tiflis hattında Gürcü müşteriler geliyor ve yıllık 2 milyar dolarlık ticaret oluşuyor. Bu ticaret Türkmenistan, Ermenistan gibi diğer ülkelere anlatılırsa buranın yıllık cirosu 5-6 milyar dolara kadar tırmanır' diyorlar. Aslında bu gelişmenin geçmişi iki yıl önce imzalanan Gürcistan ile Türkiye arasındaki vizesiz geçiş uygulamasına dayanıyor. Anlaşmaya göre sınırı geçen herkes ülkesine 300 dolarlık mal geçirme hakkına sahip.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.