22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara14°C
  • İzmir19°C
  • Berlin2°C

BOYNER'DEN ANAYASA AÇIKLAMASI

Boyner, Twitter’da, salı gününden beri bu mecrada şahsına gönderilenlere cevaben anayasa konusunda net pozisyonlarını paylaşmak istediğini ifade ederek,

Boyner'den anayasa açıklaması

25 Mart 2011 Cuma 19:24

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmasının, Türk anayasacılığının 50 yıldır benimsediği ortak ilkeler olduğunu belirterek, "TÜSİAD’ın bu ilkelerde en ufak bir tereddütü yoktur. Bizim tartışmak istediğimiz sorular şunlardır; Bireyin hak/özgürlüklerine odaklanmış yeni anayasa, demokratik, laik bir hukuk devletini nasıl pekiştirir? Korumak ve standardını yükseltmek istediğimiz bu değerleri hangi kurumlarla ve düzenlemelerle koruruz?" dedi.

Boyner, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da, salı gününden beri bu mecrada şahsına gönderilenlere cevaben anayasa konusunda net pozisyonlarını paylaşmak istediğini ifade ederek, TÜSİAD’ın AB demokrasi kriterlerine uygun yeni bir anayasa için 5 ana tartışma konusu belirlediğini, bunların "Yapılma Yöntemi", "21. Yüzyıl Anayasasında İlke ve Kurumlar", "Din/Vicdan Özgürlüğü", "Kimlikler" ve "Kuvvetler Ayrılığı" olduğunu hatırlattı. Boyner, şu görüşleri dile getirdi: "Davetimize icabet eden 22 bilim insanı ve kanaat önderi 11 toplantıda 5 konuyu tartıştılar. Toplantı sonuçları, üzerinde anlaşılan görüşler ve karşıt görüşler olarak kamuoyu ile paylaşılan belgede derlendi.

Belge, TÜSİAD’ın anayasa metni değildir, kamuoyu ve üyelerimizin görüş ve eleştirilerine açık bir tartışma metnidir. Türkiye’nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olması, Türk anayasacılığının 50 yıldır benimsediği ortak ilkelerdir. TÜSİAD’ın bu ilkelerde en ufak bir tereddütü yoktur. Bizim tartışmak istediğimiz sorular şunlardır; Bireyin hak/özgürlüklerine odaklanmış yeni anayasa, demokratik, laik bir hukuk devletini nasıl pekiştirir? Korumak ve standardını yükseltmek istediğimiz bu değerleri hangi kurumlarla ve düzenlemelerle koruruz? Bu soruları ve anayasa sürecini geniş katılımlı bir mutabakat ortamıyla çözmenin Türkiye için öneminin de altını çiziyoruz."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.