23 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Diyarbakır13°C
  • Ankara7°C
  • İzmir16°C
  • Berlin10°C

BORSA COŞTU DOLAR DÜŞTÜ

Dış borsalardaki olumlu seyre ayak uyduran İMKB de yükseliş sürüyor. Dolarda ise düşüş hızlandı.

Borsa Coştu Dolar Düştü

20 Mayıs 2009 Çarşamba 15:08

Olumsuz konut verileri, Japonya’daki daralma gibi olumsuz haberleri görmemezlikten gelen piyasalar iyimserliğini koruyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki fon girişlerine paralel olarak dolar 1.5270 liraya kadar geriledi. Uzmanlara göre şu sıralar 1.53 sınırında el değiştiren dolardaki düşüş sürebilir.

Güne yükselişle başlayan İMKB’de ise çıkış yüzde 2’ye ulaştı. 34 bin 400 puanı geçen endeks 35 bin puana doğru hareketini sürdürüyor. Ayrıca bu çıkışla 19 Mayıs'ta dünya borsalarında yaşanan yükseliş de telafi edilmiş oldu. Peki kriz bitti mi, piyasalarda artan iyimserliğin nedeni ne? Ekonomistler bu noktada ikiye ayrılmış durumda.

Bazı ekonomistler krizin önümüzdeki 5 yıl boyunca devam edeceğini öngörüyor. İyimserler cephesinde yer alanlar ise dipten dönüşün başladığını ve yılın son çeyreğinden itibaren ekonomilerin toparlanmaya başlayacağını öne sürüyor. Uzun süredir baskı altında kalan piyasalar ise iyimser senaryolara inanıyor.

BANKALAR YARDIMLARI İADE ETMEK İSTİYOR

Bu yüzden dün olumsuz açıklana ABD konut verileri ve Japonya ekonomisinde yaşanan rekor daralma piyasaların moralini bozmaya yetmedi. ABD Hazine’sinden yardım alan bankaların bu paraları geri ödemek istediğin açıklaması bugünkü iyimserliğin nendi olarak gösteriliyor. Bankaların mali yapılarında düzelme başladığı ve finans sistemindeki iyileşmenin ekonomiye yansıyacağı ifade ediliyor.

Bu arada, uzun bir aradan sonra Libor faizlerinde başlayan düşüş de Avrupa ekonomisi için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Bu arada, gelişmekte olan ülkelere para girişinin etkisiyle İMKB’deki yükselişin dünya borsalarının üzerinde olduğu belirtiliyor. Ancak uzmanlar, olumsuz bir gelişme halinde piyasada başlayacak kar satışlarının sert bir düzeltmeye döneceği konusunda da yatırımcıları uyarıyor.

ABD’DE KONUT VERİLERİ

ABD'de konut başlangıçlarında dipten toparlanma işaretleri beklenirken gelen sert düşüş piyasa üzerinde baskı yarattı. Bu yüzden de Dow Jones günü yüzde 0.34 oranında eksi kapattı. Moody's'in ticari gayrimenkul fiyatlarının Mart'ta % 14 düştüğünü ve gerilemenin devam edeceğini açıklaması ABD Borsası’nda banka hisselerinde satış getirdi.

Bu arada, mali hisseler ABD Senatosu'nun ani kredi kartı faizi artışlarını ve gizli ücretleri önleyen tasarıyı onaylamasıyla birlikte değer kaybetti. American Express hisseleri yüzde 5.1 değer kaybederken Capital One Financial yüzde 4.5 ve JP Morgan Chase yüzde 3.9 düştü.
Petrol 60 doların üzerine çıkarken altın 927 dolarda.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.