09 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır10°C
  • Ankara12°C
  • İzmir19°C
  • Berlin9°C

BMGK'DEN BAĞDAT'A: 140'INCI MADDEYİ UYGULAYIN

Bağdat’ta Irak ve Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) heyeti, Irak hükümetinden Anayasa’nın 140’ıncı maddesini uygulamasını istedi.

BMGK'den Bağdat'a: 140'ıncı maddeyi uygulayın

30 Haziran 2019 Pazar 12:40

BMGK’den bir heyet dün Iraklı yetkililer ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme ardından Bağdat’ta bir basın açıklaması yapan heyet, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında yer alan Kürt bölgelerinde 140’ıncı maddenin gereklerinin yerine getirilmesini desteklediklerini açıkladı.  

Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri Irak Anayasası’nde statüsü tanımlanmamış, ‘tartışmalı bölgeler’ olarak geçiyor. Anayasa’nın 140’ıncı maddesine göre bu bölgelerde referanduma gidilerek Bağdat’a mı yoksa Hewler’e mi bağlanmak istediklerinin netleşmesi gerekiyor. Ancak Irak anayasasına göre 2007 yılında hayata geçirilmesi gereken 140. madde için henüz bir adım atılmış değil.

16 Ekim 2017’de YNK’den bir kliğin Irak ile gizliden anlaşması sonrası Peşmerge’nin kontrolündeki Kürt bölgeleri Haşdi Şabi’nin eline geçmişti.

Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında yer alan Kürt bölgeleri, Kerkük başta olmak Şengal, Xurmatû, Xaneqîn Hamdaniye, Qaratepe Telkeyf, Mahmur ilçeleriyle Zummar, Sinun, Rabia, Başika, Gwer nahiyeleri ve Musul Ovası’ndaki köyleri kapsıyor.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.