22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin2°C

BİR ZAMANLAR ‘KÜRT’ DERLERDİ

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la Kürt meselesine demokratik çözüm arayışını görüşürken birtürlü sorunun adını ağzına alamadı.

Bir zamanlar ‘Kürt’ derlerdi

20 Ağustos 2009 Perşembe 12:42

İŞ dünyasının demokratikleşme talebini öne çıkardığı günlerin mazide kaldığını yansıtan görüşmede, Yalçındağ “Kürt” kelimesini telaffuz etmedi. Halbuki TÜSİAD, 1997’de yayımlanan raporunda Kürt sorununa çözüm önermişti.

DİSK’TEN ‘CESUR ADIM’ TALEBİ

Yalçındağ, “Terör, çözülmesi gereken en önemli problem” derken Atalay’ın dünkü diğer durağı olan DİSK’te, Genel Başkan Süleyman Çelebi kapsamlı reform önerileri içeren bir dosya sunup “Cesur adım bekliyoruz” dedi.

Kürt açılımı çalışmaları için siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, gazeteciler ve aydınlarla görüşen İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, dünkü önemli duraklarından biri de Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) oldu. Beşir Atalay, TÜSİAD’ın demokratik standarların yükseltilmesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

TÜSİAD’ın bugüne kadar daima önemli toplumsal sorunlara katkı verdiğini ve bu konuda çalışmalar yaptığını söyleyen Beşir Atalay, ‘’Biz bu konuda da TÜSİAD’ın katkısını önemli görüyoruz. Genel manada Avrupa Birliği (AB) sürecinde ve demokratik açılımlarda, demokrasimizin standartlarının yükseltilmesinde TÜSİAD’ın çalışmaları daima gerçekten önemli olmuştur ve biz de hep önemli görmüşüzdür. Yürüttüğümüz çalışma da bunların bir devamıdır. Bu manada şu anda görüşlerini aldım ama bundan sonra da olabilecek görüşlerini hep bekleyeceğiz ve bize iletecekler. Diyaloğumuz sürecek’’ dedi.

Terör sorunu çözülmeli

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ da, bireysel hak ve özgürlükler ile birlikte Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası ve yargı reformunun öncelikli olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Kürt sorunu yerine “terör sorunu” tanımını kullanan Yalçındağ görüşlerini şöyle aktardı: “Demokratikleşme sürecini canlandırmak için bireysel hak ve özgürlükler, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, yargı reformu öncelikli olarak ele alınmalı ve toplumsal uzlaşmayla gerçekleştirilecek anayasa değişikliği ile sürdürülmelidir görüşündeyiz. Bu arka plan değerlendirmesinin önünde, hiç şüphesiz yaklaşık çeyrek yüzyıldan fazla bir süredir on binlerce insanımızın hayatına mal olan terör olgusunu, çözülmesi gereken en önemli problem olarak görmekteyiz. Terör sorununun çözülememesi, Türkiye’nin tüm gelişme perspektiflerini doğrudan veya dolaylı olarak tıkamaktadır. Bu çerçevede terörün kalıcı olarak sona ermesi sürecinde gerekli ekonomik, sosyal, kültürel açılımların yukarıda çerçevesini belirlediğimiz demokratikleşme ana ekseni çerçevesinde ele alınması ve ilgili tüm kesimlerin katkılarıyla meşru zeminlerde değerlendirilmesi gerekmektedir.’’

Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Sayın Atalay başta olmak üzere devlet yetkililerimizin bu demokratik açılım paketinin ayrıntılarını kamuoyuyla bir an önce paylaşmalarını beklemekteyiz’’ dedi. Herhangi bir öneri sunup sunmadıklarına yönelik bir soru üzerine de Yalçındağ, önerilerinin bulunmadığını söyledi.

TÜSİAD’ın aksine Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kürt sorununun çözümünü içeren görüş ve önerilerini Beşir Atalay’a bir dosya halinde sundu. Atalay’ın, dünkü ziyaret programının birinci sırasında DİSK yer aldı. DİSK’in toplumsal sorunlara ‘kafa yoran’ bir konfederasyon olduğunu ifade eden Atalay, bu sürecin önündeki engellerin ortak çabayla aşılabileceğini belirtti.

Denedik, ama başaramadık’ olmasın

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Demokratik açılım’’ çalışması konusunda barışa gidecek adımların cesaretle atılmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, “Denedik, ama başaramadık’’ yaklaşımını duymak istemediklerini söyledi. “Bu soruna hep beraber çözüm üretmek zorundayız” diyen Süleyman Çelebi, bundan sonra atılacak her adımın bir damla kanın ve bir damla gözyaşının akmasını önleyeceğini belirtti. Çelebi, görüşmede anayasa değişikliği başta olmaz üzere demokratik açılımların ele alınmasını isteyen önerileri dosya halinde Beşir Atalay’a sundu.

Taraf

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.