08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Diyarbakır22°C
  • Ankara20°C
  • İzmir27°C
  • Berlin22°C

BİNLERCE MÜLTECİ ALMANYA'YI DAVA EDİYOR

Almanya'da 'geçici koruma' statüsüne isyan eden binlerce kişi, iltica hakkı talebiyle mahkemeye gidiyor. İltica başvurusu sayısının 2017'de de katlanarak artması bekleniyor.

Binlerce mülteci Almanya'yı dava ediyor

08 Ocak 2017 Pazar 12:20

2016 yılında Almanya'nın sadece Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, iltica başvurularıyla ilgili yaklaşık 47 bin 300 dava görüldü. Bu rakam, toplamda 21 bin 300 davanın görüldüğü 2015 yılından iki kat daha fazla. Alman İdari Hakimler Birliği Başkanı Robert Seegmüller, 2017 yılında ülke çapında iltica başvurularının bir kez daha en az iki katına çıkmasını bekliyor. Rheinische Post gazetesine konuşan Seegmüller, rakamın bu yıl "üç katına dahi çıkabileceğini" belirtti.

Mültecilerin bir kısmı, Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi‘ne (BAMF) "işlemden kaçınma" gerekçesiyle dava açmış bulunuyor. Bir yıldır iltica başvurularını yapmayı bekleyen sığınmacılar, kendilerine başvuru yapma hakkı verilene kadar çaresiz ve başıboş biçimde beklemek durumundalar: Ne iş arama, ne de Almanca ya da entegrasyon kurslarına gitme hakları var.

Ancak başvuru dalgasının ardında yatan tek neden bu değil. Ailelerini Almanya'ya getirmek isteyen ancak BAMF tarafından kendilerine tanınan statü çerçevesinde böyle bir hakları bulunmayan Suriyeli mültecilerin sayısı giderek artıyor.

'Geçici koruma'ya isyan

Alman hükümetinin Mart 2016'da kabul ettiği ikinci iltica paketi kapsamında birçok Suriyeli mülteci, Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde mültecilere otomatik olarak sağlanması öngörülen, kendilerine tam koruma getiren özel uygulamadan yararlanamıyor. Bunun yerine bu mültecilere "geçici koruma" statüsü veriliyor.

Mültecilere normalde üç yıllık oturma izni verilirken, geçici korumadan yararlanan mülteciler bir yıllık oturma izni alıyorlar. Bu sürenin sonunda da uzatma başvurusu yapmaları gerekiyor. Kişinin ülkesindeki tehlikenin devam etmesi durumunda oturum izni uzatılsa da, ailesini yanına alma başvurusunda bulunabilmesi için iki yıl daha beklemesi gerekiyor.

2016'nın Aralık ayına kadar içinde "geçici koruma" statüsüyle ilgili dava açan yaklaşık 36 bin kişi, Cenevre Sözleşmesi çerçevesinde mülteci olarak tanınmayı talep ediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.