BİLGİSAYAR OYUNLARINA DİKKAT!
Musa Kang'ın (12) vahşice öldürülmesi tüm Türkiye'yi şoke etti. Musa'nın öldürülmesiyle ilgili iddialar, bilgisayar oyunlarının tehlikelerini yeniden gündeme getirdi.
12 Kasım 2009 Perşembe 10:05
Erzurum'da internet oyunu meraklısı Musa Kang'ın (12) vahşice öldürülmesi tüm Türkiye'yi şoke etti. Musa'nın öldürülmesiyle ilgili iddialar, bilgisayar oyunlarının tehlikelerini yeniden gündeme getirdi.
Çocukları şiddet ve tehdit içeren sanal bir dünyaya götüren denetimsiz internet oyunlarına dikkat çeken Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan, sorunun Türkiye'de henüz başlama noktasındayken önünün alınması gerektiğini söyledi. Gürcan, Avrupa'da örnekleri bulunan etkili bir çözüm önerisinde bulundu: İnternet bağımlılığı masaları. Sağlık sektöründe bununla mücadeleye dönük hizmetler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Genel Müdür, "Sorun çok yeni ve yoğunluğu düşük. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli." dedi.
İnternet bağımlılığı konusunda ailelere önemli görevler düştüğünü söyleyen Gürcan'a göre spor yapmayan, hobisi olmayan çocuklar için internet inanılmaz tuzaklar barındırıyor. Çocukları sanal ortamdan gerçeğe çekmenin yolu spora teşvik etmekten geçiyor. Çocuğu bilgisayar başında yalnız bırakmamak da önemli ancak bu mümkün olmadığında bilgisayarlarda 'aile güvenlik filtreleri' kullanılmalı. Ailelerin internet kafe sahipleriyle tanışması da çözüm olabilir. Ancak esas sorun çocuğa gereken ilginin gösterilmemesi. Bu süre daha etkin ve daha uzun olmalı.
İnterneti kesmek çocuğu evden uzaklaştırabilir
Tüm dünyada giderek artan internet bağımlılığına işaret eden Ayşen Gürcan, bu noktada ilk teşhisi ailelerin koyabileceğini söyledi: "Evde internet bağlantısını kesmek bir yöntem olarak kabul edilse bile bu, çocuğun evden uzaklaşması tehlikesini doğurabilir."
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan, çocuklarında internet bağımlılığı tehlikesi sezen ebeveynlere önemli tavsiyede bulundu: "Evlatlarınızı gerçek hayatta kendini gösterebileceği, ilgi duyduğu alanlara yönlendirin. Bunun başka bir yolu yok. Bu, işin başlangıç safhası. Çocuğun hayattan kaçmasına sebep olan okul başarısızlığı, arkadaşlarıyla anlaşmazlıklar ve kişisel sorunlar gibi sorunları tespit edin. Çözümüne ilişkin de tüm ailenin bir arada olduğu saatlerde konuşun. Aile içinde oyunlar oynayın. Onu önemsediğinizi hissettirin."
Tekstilci, oyundaki karakteri almak için BMW'sini verdi
Musa Kang'ın öldürülmesi, bilgisayar oyunlarıyla ilgili çarpıcı gerçekleri gün yüzüne çıkardı. İlk olarak Çin'de başlayan ve dünyada hızla yaygınlaşan 'Metin2' ve benzeri 10'larca oyun grubunun bağlı olduğu www.gamesilk.com müdürü Sadun Kaya (40), bu oyunların Türkiye'de 2 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu söyledi. Kaya, konuyla ilgili çarpıcı bir itirafta da bulundu: "Oyunlardaki karakterlere sahip olmak için 25 bin TL civarında paralar ödeniyor."
Sadun Kaya'ya göre online oyunlar, dünyada 55 milyar dolar cirosu olan dev bir sektör. Kaya, Musa Kang'ın Metin2'deki karakterinin de 500 TL civarında bir değere sahip olduğunu ifade ediyor. Bazı karakterlerin ise 25 bin TL'ye kadar satıldığını açıklıyor: "Bu oyunların tutkunları var. Daha fazla güce sahip olmak için karakterleri satın alıyorlar. Bu da onlara mevki makam kazandırıyor sanal ortamda. Bir tekstilcinin BMW arabasını getirip Kocaeli'nde bir karakter ile değiştirdiğine şahit oldum. Bu alışveriş yasak değil. Yasal bir düzenleme yok. Ama devlet isterse bu oyunları yasaklayabilir."
ARAPLAR TİCARETTE
Sercan Küçükdemirci de, 6 ay önce başka bir arkadaşının oyundaki karakterini bin 150 dolara Muhammet Abdullah Gulüm Murad adlı Arap'a sattığını anlatıyor. Küçükdemirci, "Ticaret yapıyoruz ama kazandığımız paralarla eşya, silah satın alıyoruz. Yine oyuna harcıyoruz. Mesela güneş silahına sahip olursanız, kahramanınızı 2 bin euro'ya satabiliyorsunuz" diye konuştu.
Sanal ortamda kendimizi tatmin ediyoruz
Beş yıldır günde sekiz saatini bu oyunlara ayıran nakliyeci Umut Ateş (30), şimdiye kadar birkaç karakter satmış. Oyunlar sayesinde birçok arkadaşı olmuş, sanal ortamda sohbet edecek insanlar tanımış. Ateş'e göre bilgisayar oyunlarında daha fazla güce sahip olunca birçok kişiye emrediyorsun. Gücün artıyor. Bu da insanı tatmin ediyor.
Çin'de 3 saatten fazla oyun oynamak yasak
'Tehlike büyüyor, internet bağımlılığının önüne geçilmeli'
Gruplar halinde oynanan bilgisayar oyunları Çin'de çok yaygın. Ülkede, bir oyun bağımlısının, online bir oyunda çok değerli olan kılıcı çaldığı gerekçesiyle bir başka oyuncuyu öldürdüğü ve zanlının cinayet suçundan idama mahkum edildiği biliniyor. Çin hükümeti, bu oyunların zararlarını dikkate alarak kullanıcıların üç saatten fazla bilgisayar başında kalmasını yasakladı. Türkiye'de ise şimdiye kadar bu oyunlarla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı.
Musa'nın katilini bulmak için özel birim kuruldu
Erzurum'da 3 Kasım günü sabah okula gitmek için evden ayrılan ve 6 gün sonra işkence yapılarak öldürülmüş halde bulunan Musa Kang'ın katil ya da katillerini bulmak için Emniyet özel bir ekiple operasyon başlattı. Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, metruk bir binada ölü bulunan Musa ile ilgili olarak çok sayıda ihbar alındığını, ancak olayın fail ya da failleriyle ilgili somut bilgiye ulaşamadıklarını söyledi: "500'e yakın ihbar aldık. Almanya'dan bile arayan var. Ama bunların pek çoğu asılsız. Bütün bunlara rağmen tüm ihbarları değerlendiriyoruz." Musa'nın cenaze namazından sonra yaşananlara dikkat çekerek vatandaşları sağduyuya çağıran Vali Öztürk, katil zanlı ya da zanlılarının en kısa sürede yakalanması için yoğun çaba sarf edildiğini kaydetti. Soruşturma için özel birim oluşturulduğunu, polis ve jandarmanın koordineli bir şekilde çalıştığını bildirdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.