19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara13°C
  • İzmir16°C
  • Berlin5°C

BİDEN ÖNDE: GÖZLER BEŞ EYALETTE

Biden'ın Wisconsin ve Michigan'da seçimi önde tamamlamasının ardından gözler seçimi belirleyecek beş eyalete çevrildi. Biden'ın başkan olabilmesi için bir eyalette daha seçimi kazanması gerekiyor.

Biden önde: Gözler beş eyalette

05 Kasım 2020 Perşembe 16:26

ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinin ardından oy sayım işlemleri sürüyor. Demokratların adayı Joe Biden'ın kilit eyaletler arasında bulunan Michigan ve Wisconsin'de seçimi kazanması, Beyaz Saray şansını yükseltti. Biden şimdiye kadar 264 seçici kurul delegesi kazanırken, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın kazandığı delegeler 214'de kaldı. Başkanlık koltuğuna oturabilmek için en az 270 delegenin oyunu almak gerekiyor. 

Seçim sonucunu Arizona, Georgia, Pennsylvania, Nevada ve Kuzey Carolina'dan gelecek sonuçlar belirleyecek. Biden, Arizona ve Nevada'da, Trump ise Georgia, Pennsylvania ve Kuzey Carolina'da kıl payı önde bulunuyor. Trump'ın seçimi kazanabilmesi için bu üç eyaletin yanı sıra Arizona veya Nevada'da yarışı önde tamamlaması gerekiyor. Biden'ın ise bir eyalette daha seçimi kazanması yeterli geliyor. 

Arizona'da Biden önde

Sandık çıkış anketleri ve ilk sayılan oylarla seçim sonuçlarını açıklayan Associated Press (AP) ve Fox News televizyonu Çarşamba akşamı Arizona'da seçimi Biden'ın kazandığını duyursa da eyalette oy sayım işlemleri henüz tamamlanmadı. Biden'ın Arizona'da seçimi önde tamamlanması halinde 11 delege kazanacak. 

Georgia'da oyların yüzde 98'i sayıldı

Oyların yüzde 94'ünün sayıldığı Georgia'da, Trump yüzde 49,5 ile önde bulunuyor, Biden ise oyların yüzde 49,2'sini aldı. ABD medyasındaki tahminlere göre aradaki fark giderek azalıyor. Georgia'da seçimi önde bitiren, 16 seçici kurul delegesi kazanacak. 

Pennsylvania'da oy sayımı Cuma gününe kadar sürebilir

Kilit öneme sahip Pennsylvania'yı kazanan 20 delegeyi garantileyecek. Oyların yüzde 89'unun sayıldığı eyalette Trump yüzde 50,7 ile önde bulunuyor. Biden ise oyların yüzde 48,1'ini aldı. Mektupla gönderilen oyların sayımının tamamlanması ile Biden'ın oylarının artabileceği belirtiliyor. Eyalette mektupla gönderilen oylarda 3 Kasım tarihli zarflar da kabul edildiği için, oy sayımının tamamlanmasının Cuma günü kadar sürebileceği tahmin ediliyor. 

Nevada'da kıl payı Biden önde 

ABD'nin batısındaki Nevada'da oyların yüzde 75'i sayıldı. 2016 yılında Demokratların adayı Hillary Clinton'ın seçimi kazandığı eyalette, Biden yüzde 49,3 ile önde gidiyor. Trump'ın oylarının ise yüzde 48,7 civarında olduğu belirtiliyor. 6 delege çıkartan eyalette oy sayımı Perşembe günü devam edecek. 

Kuzey Carolina da kilit eyaletler arasında 

Seçimi kazanan 15 delege kazanacağı için Kuzey Carolina da kilit eyaletler arasında bulunuyor. Ülkenin doğu kıyısındaki eyalette oyların yüzde 94'ü sayıldı. Yüzde 50,1 ile Trump'ın oylarının önde olduğu eyalette Biden oyların yüzde 48,7'sini aldı. Kuzey Carolina'da, en geç seçimin yapıldığı 3 Kasım'da postaya verilen oy pusulaları 12 Kasım'a kadar kabul edilecek, bu nedenle bu eyalette oy sayım işlemlerinin uzaması bekleniyor. 

Seçimi önde götüren Biden seçim zaferini ilan etme konusunda aceleci davranmıyor. Biden Çarşamba öğleden "Oy sayımı tamamlandığında kazananın biz olacağına inanıyoruz" demiş ancak zaferi ilan etmek için henüz erken olduğunu da sözlerine eklemişti. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.