22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır14°C
  • Ankara17°C
  • İzmir21°C
  • Berlin3°C

BEŞİR ATALAY: İLK HEDEF SİLAH BIRAKTIRMAK!

Başbakan’ın “Silah bırakırlarsa örgüt yöneticileri başka ülkelere gidebilir” sözünü Atalay teyit etti: Hedefimiz silah bıraktırmak.

Beşir Atalay: İlk hedef silah bıraktırmak!

24 Kasım 2012 Cumartesi 08:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın silah bırakan PKK’lıların başka bir ülkeye gönderilmesi yönündeki önerisi Ankara’da yankı buldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz terörün sonlanmasını isteriz. Silah bırakıp başka bir ülkede normal yaşamlarını sürdürürlerse bundan da ayrıca memnunluk duyarız” dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, “Bundan sonrası için hedefimiz silah bıraktırmaktır ve bundan sonra görüşmeler, çalışmalar olacaksa hedefinde bu olacaktır” diye konuştu.

Pakistan’da D-8 Zirvesi’ne katılan Başbakan Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilere önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, “terörle mücadele konusunda çözümün silahların susturulması değil tümden bırakılması olduğunu” ifade etti. Erdoğan, “Silah teröristin elinde durursa her an patlayabilir. Silah bırakıldığı andan itibaren başka ülkelere gitmek gündeme gelebilir. Teröristlerin çoğu Kandil ve Mahmur’da. Bu değerlendirilir” dedi.

Hedefimiz silah bıraktırmak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, silah bırakmayı hedeflemeyen bir görüşmenin bundan sonrası için verimli olmayacağını söyledi. Konuyla ilgili yeni teşebbüs ve çalışmaların temelinde silah bıraktırma hedefi olduğuna Başbakan Erdoğan’ın da işaret ettiğini aktaran Atalay, şöyle devam etti: “Silah bırakmayı hedeflemeyen bir görüşme bundan sonrası için verim getirmez. Başbakanımızın dediği, ‘silah bırakma esastır’. Bundan sonrası için hedefimiz silah bıraktırmaktır ve bundan sonra görüşmeler, çalışmalar olacaksa hedefinde bu olacaktır. Silah bıraktıktan sonra yurt dışında terör örgütü unsurlarının geleceğiyle ilgili de bir şey söylüyor, ‘Bunların bir kısmı başka ülkelere gidebilir’ diyor. Esasen bu konuda bizim başlattığımız çalışmalar vardı. Şu an mevzuatımızın içinde var, ‘Eve Dönüş’ ile ilgili orada hükümlerimiz var. Bizzat teröre karışmamış olanların eve dönüşüyle ilgili. Diğerlerinin veya terör örgütünün ön planındaki kişilerin geleceğiyle ilgili zaten bugüne kadar değişik değerlendirmelerimiz olmuştur. Kuzey Irak yönetimiyle diğer ülkelerle bu konularda çalışmalarımız olmuştur. Bu çerçevede Başbakanımız, iki hususa bu açıklamasıyla dikkati çekiyor. Birincisi, silah bırakma önemli. ‘Silah bıraktıktan sonrasıyla ilgili değerlendirmeler, yani terör unsurlarının geleceğiyle ilgili çalışmalar yapılabilir’ diyor.’’ Atalay, “O isimler rahatlıkla yurtdışına çıkabilecek mi?” şeklindeki soru üzerine de “Bu çalışılacak bir konu. Bir karardan çok çalışılacak bir konu olarak önümüze geliyor’’ dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın önerisine şu sözlerle destek verdi: “Silah bırakıp başka bir ülkeye giderse zaten bizim söyleyeceğimiz fazla bir şey yok. Biz terörün sonlanmasını isteriz. Silah bırakıp, başka bir ülkede gidip normal yaşantılarını sürdürürlerse bundan da ayrıca memnunluk duyarız.”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, “Başbakan’ın dilinin altında yatan; aftır” diyerek, Erdoğan’a tepki gösterdi.

Habur sürecinden sonra da konuşulmuştu

Erdoğan’ın açıklaması, AKP MKYK üyesi ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı, TBMM Dışişleri Komisyonu sözcüsü Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu’nun 19 Ekim 2009’da bir grup PKK’lının Habur’dan giriş yapmasının hemen ardından söylediklerini anımsattı. Kınıklıoğlu, o dönem hükümetin hazırlıklarını şöyle özetlemişti: “Göreceksiniz önümüzdeki hafta ve aylarda PKK’nın Kandil’den ve oralardan çözüleceğini, oradan eli silah tutmamış olanların rehabilite edileceğini, suç işleyenlerin, şiddete karışmış olanların İskandinavya gibi başka ülkelere yollanacağını ve bu sorunun ortadan kalkacağını göreceksiniz. Çünkü artık saha bitti, topu taca atmanın gereği kalmadı. Türkiye, Irak’la ilişkilerini geliştirerek PKK’yı oradan çıkaracak. Zaten şu andaki açılımın yan yansıması aslında Irak’la ilişkilerin geliştirilmesidir.”

Erdoğan da PKK ile MİT arasındaki Oslo görüşmelerinin kamuoyuna yansımasının ardından benzer ifadeler kullanmış ve bazı üst düzey PKK yöneticilerinin üçüncü dünya ülkelerine gönderilebileceğini belirtmişti. (Taraf)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.