BEŞAR ESAD KÜRDLERE ÖZERKLİK İÇİN NE DEDİ?
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus medyasına yaptığı açıklamada, Kürdlerin özerklik taleplerine ilişkin olarak, "Bunun anayasayla ilgilisi vardır. Dolayısıyla, anayasayı değiştirmek ulusal diyalog demektir" dedi.
16 Eylül 2015 Çarşamba 18:21
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rossiya 24’e verdiği röportajda, ‘Suriye’deki Kürdlere ilişkin soruları yanıtladı.
İşte Esad'ın Kürtler'e ilişkin sorulara verdiği yanıtlar:
Suriye krizinin başlamasıyla Kürt sorunu hakkında tartışmalar da arttı. Şam, daha önce Kürt azınlığa yönelik politikası nedeniyle eleştiriliyordu, ancak şimdi bazı yerlerde IŞİD'e karşı çatışmalarda Kürt birlikler neredeyse müttefikiniz oldu. Bu konuda net konumunuz nedir? Kürtler sizin için ne anlama geliyor, siz Kürtler için ne anlama geliyorsunuz?
"Birincisi, devletin sadece Kürtlere karşı belli bir politika yürüttüğünü söylemek doğru değil, çünkü devlet vatandaşları arasında birilerini ayırt edemez, aksi halde ülkenin bölünmesine yol açar. Eğer biz gerçekten ayrımcılık yapsaydık, bugün büyük bir kısmı devleti desteklemezdi ve ülke en başından itibaren bölünürdü.
Kürtler, Suriye toplumunun bir parçasıdır, yabancı değil. Tıpkı Araplar, Çerkezler, Ermeniler ve ezelden beri Suriye'de var olan diğer uluslar ve mezhepler gibi bu topraklarda yaşıyorlar. Bazılarının bu bölgeye ne zaman geldiği meçhul. Bu bileşenler olmadan Suriye'de yekpare toplumun varlığı mümkün değil. Kürtler, müttefikimiz mi? Hayır, onlar vatansever. Ayrıca genelleme yapmak doğru değil: Suriye toplumunun diğer tüm bileşenleri gibi Kürtler de çeşitli akımlar tarafından temsil ediliyor, sağ veya sol olsun çeşitli partilere üye, çeşitli aşiretlerde yer alıyorlar ve diğer özelliklere göre ayırt edilebilir. Yani bir bütün olarak Kürtlerden bahsedersek yanlış olur.
'IŞİD'İN İŞİNİ BİTİRDİKTEN SONRA, KÜRTLERİN TALEPLERİNİ TARTIŞABİLİRİZ'
Bazı Kürt partilerin belli talepleri var, ancak onlar tüm Kürtleri temsil etmiyor. Tamamen topluma adapte olan Kürtler var ve şunun altını çizmek isterim ki; bu aşamada onlar bazılarının göstermek istediği gibi sadece müttefik değil, çünkü orduda ölen kahramanlarımız arasında çok sayıda Kürt de var. Bu, onların toplumda uyum içinde varlıklarını sürdürdüğü anlamına geliyor. Diğer yandan çeşitli talepler süren Kürt partiler de var. Bu taleplerin bir kısmını krizin başında karşıladık. Ancak devletle hiçbir ilgisi olmayan talepler de var ve devlet bu talepleri karşılayamaz. Bu konular, halkın ve Anayasa'nın yetki alanında. Çözümü için halkın onayına ihtiyaç var. Her halükarda tüm sorunlar ulusal çerçeve içinde olmalı.
Bu yüzden diyorum ki, biz şimdi Kürtler ve toplumun diğer bileşenleriyle teröristlere karşı birleştik. IŞİD'e karşı birleşmek zorundayız. IŞİD, Nusra ve diğer teröristlerin işini bitirdikten sonra Kürtlerin ve bazı Kürt partilerin taleplerini ulusal formatta tartışabiliriz. Bu anlamda, tek bir Suriye devleti ve halkı çerçevesinde kaldığı, terörizmle mücadele ruhuna, ülkemizin etnik, ulusal, dini ve mezhepsel çeşitliliğine uygun olduğu sürece hiçbir yasak konu yok."
'ÜLKEMİZİ KORUMAK BİZİM DOĞAL GÖREVİMİZ'
Suriye'deki bazı Kürt güçleri, Anayasa'nın değişmesini, ülkenin kuzeyinde özerk Kürt devletinin kurulması dahil yerel yönetimin oluşturulmasını talep ediyor. Kürtlerin IŞİD'e karşı oldukça başarılı olduğu sırada, ilgili açıklamalar da daha sık dile getiriliyor. Bu açıklamalara katılıyor musunuz? Kürtler böyle bir teşekkür bekliyor mu?
"Ülkemizi koruduğumuz zaman teşekkür beklemeyiz, çünkü bu bizim doğal görevimiz. Eğer birileri şükran hakkettiyse bu, vatanını koruyan her bir Suriye vatandaşıdır. Ancak vatanı korumanın bir görev olduğunu düşünüyorum. Görevini yerine getirdiği zaman teşekkür beklemezsin. Suriye Anayasası'na gelince… Örneğin siz, Rusya'da anayasayı değiştirmek ve idari bölünmeyi yeniden yapmak veya bazı bölgelere diğerlerden farklı yetkiler vermek isterseniz, tüm bunlar devlet başkanı veya hükümetin yetkisi dışında, Anayasa'nın yetkisindedir. Devlet Başkanı ve hükümet Anayasa'ya sahip değil. Anayasa tüm halka ait. Yani Anayasa'da yapılacak her bir değişiklik ulusal diyalogu gerektiriyor.
'ÖNCE SURİYE HALKINI İKNA ETSİNLER'
Daha önce de dediğim gibi, eğer Suriye'nin birliğini, vatandaşların özgürlüğünü ve ulusal çeşitliliği etkilemiyorsa bu taleplere karşı değiliz. Eğer bazı tarafların, grupların veya toplum tabakalarının talepleri varsa, bu talepler ulusal çerçeve içinde olmalı, Suriye'nin diğer güçleriyle diyalog formatı içinde olmalı. Suriye halkı federalleşme, adem-i merkeziyetçilik, özerklik veya siyasi rejim değişikliğiyle ilgili bu tür adım atmaya karar verirse, ulusal uzlaşı olursa, Anayasa'ya değişiklikler girilir ve referandum yapılır. Bu nedenle söz konusu gruplar, Suriye halkını ikna etmeli, çünkü girişimleri, devletle değil halkla diyalogdur. Suriye halkı belli bir yönde hareket etmeye karar verirse, biz de elbette bunu kabul ederiz."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.