30 Nisan 2024
  • İstanbul17°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara24°C
  • İzmir27°C
  • Berlin27°C

BERFO ANA'YA KÖTÜ HABER!

103 yaşında olmasına rağmen 31 yıldır kayıp olan oğlunun izini süren Berfo Nine'ye acı haber gizli tanıktan geldi.

Berfo Ana'ya kötü haber!

14 Şubat 2011 Pazartesi 15:53

Başbakan Erdoğan'ın Cumartesi Anneleri'ye buluştuğu toplantıda ön plana çıkan, 103 yaşındaki Berfo Nine'nin, 31 yıldır kayıp olan oğlunun izene rastlandı. Acı haberi veren tanık, 'artık yeter, komisyona konuşacağım' dedi.

Türkiye bir süredir Berfo Kırbayır isimli 103 yaşındaki annenin kayıp oğlu için verdiği mücadeleyi izliyor. Kars'ta tam 31 yıl önce polisler tarafından gözaltına alınan ve o günden beri kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır isimli oğlunu arayan Berfo Nine derdini sonunda Başbakan Erdoğan'a da anlattı.

Erdoğan'ın da öyküsünden çok etkilendiği Berfo Nine'nin oğluna ait en somut bilgiye ise Taraf ulaştı.

1980 darbesinde gözaltına alınan ve hapis cezasının ardından Almanya'nın Münih şehrine göç ederek burada yaşamaya başlayan 49 yaşındaki Fevzi Çelik isimli kişi, Cemil Kırbayır'ı yaşarken gören en son isim olduğunu belirtti. Kırbayır'ı ilk kez Karskapı Cezaevi'nde görüp tanıdığını belirten Çelik, daha sonra yaşananları ise şöyle anlattı:

AYNI RANZAYI PAYLAŞTIK

"12 Eylül darbesinden bir yıl önceki sıkıyönetim döneminde gözaltına alındım. Yaşım küçük olduğu için Erzurum Karskapı Askerî Cezaevi'nde daha çok çocukların kaldığı 6. Koğuş'a gönderdiler. Cemil Kırbayır'ı ilk orada gördüm ve tanıştık. Onun ismini çok duymuştum, Herkes ona 'Hoca' diyordu. Aynı ranzada kalmaya başladık. O ranzanın üst katında ben de altı katında kalıyordum. Yaşı bizden büyüktü ve Dev-Yol'un bölgedeki sorumlularından olduğu için bizim koğuş ağabeyimizdi. Cemil Hoca çok fazla siyasi konularda konuşmuyordu. İlk tanışmamızda bana memleketimi sordu. Sonra iyi arkadaş olduk. O dönemde cezaevinde çok baskı vardı ve bütün koğuşlar açlık grevine gitmişti. Biz de bu greve katıldık. Koğuşta liderimiz olarak bizi Cemil Hoca temsil ediyordu.

ONU FALAKAYA YATIRDILAR

Açlık grevine başlayınca gelip hocayı nizamiyeye götürdüler. Onu grevi kırmak için ikna edeceklerdi. Hocayı götürdükten bir saat sonra falakaya yatırmışlar. Geri geldiğinde yanında cezaevi müdürü vardı. Müdür, hocadan 'Ben yemek yiyorum, siz de yiyin' demesini istedi. Hoca da 'Bana böyle alçakça bir şey yaptıramazsınız. Ben yemek yemiyorum, isteyenler yiyebilir. Ben kimsenin yemek yemesine karışmam' dedi. Aradan uzun zaman geçtiği için komutanın ismini, kim olduğunu hatırlamıyorum. Ama kaldığımız cezaevi dönemin 9. Kolordu Komutanı Doğan Güreş'e bağlıydı.

ÇOK DAYAK YEMİŞTİ

Berfo Nine'nin oğlu Cemil Kırbayır'ı 12 Eylül'den bir gün sonra Kars Siyasi Şube Müdürlüğü'nde gördüğünü belirten 49 yaşındaki Fevzi Çelik, "Orada nezarethanede kalırken Cemil Hoca'yı iki polisin kolları arasında gördüm. Çok dayak yemişti, kendinde değildi. Daha sonraki gün emniyette bir hareketlilik oldu. Polislere ne olduğunu sorduğumda bana 'Ünlü komünist Cemil Kırbayır'ı 3. kattan aşağıya attılar' dedi. Berfo Nine'yi televizyonlarda ağlarken görünce artık susmamak gerek diye düşündüm. Bu acıya dayanamıyorum. Komisyon çağırsın, hemen gelip ifade vermek istiyorum" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.