‘BEN YAPMADIM MÜŞAVİR YAPTI’
Milli Eğitim’in başörtüsü yasağını sürdürmek istemesi karşısında gün boyu susan hükümet, akşam saatlerinde konuştu: Maalesef haber doğru.
23 Temmuz 2013 Salı 14:36
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dün Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada Taraf ’ın başörtüsüne ilişkin haberini doğruladı. Danıştay’ın, 28 Şubat döneminde başörtüsü yüzünden meslekten atılan başörtülü bir öğretmenin görevine iadesine karar verdiğini belirten Arınç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın başörtüsünü özgürleştiren bu Danıştay kararına karşı çıkıp yasağı savunduğunu da kabul etti.
Arınç, işten atıldıktan 12 yıl sonra Danıştay’ca görevine iade edilmesi kararlaştırılan öğretmenin durumunu Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin Bakan’dan habersiz olarak yargıya taşıdığını dile getirdi.
Görevden alındı
Arınç, hukuk müşavirliğinin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na bir temyiz dilekçesi verdiğinin ortaya çıkmasından sonra hukuk müşavirinin görevinden alındığını da söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’nin, Danıştay’ın başörtüsünü özgürleştiren kararına 10 Nisan 2013’te itiraz ettiğini ifade eden Arınç, hukuk müşavirinin görevine 19 Temmuz 2013’te son verildiğini de dile getirdi. Ancak, müşavirin görevine neden olaydan aylar sonra son verildiğini açıklayamadı. Arınç’ın konu hakkındaki açıklaması şöyle: “Geçmişte bir bayan öğretmenle ilgili bir konu, idare mahkemeleri tarafından reddedilmiş, daha sonra Danıştay, bu kararları iptal ederek meslekten çıkarılamaycağı konusunda bir karar vermişti. Bu kararı şüphesiz takdirle karşılamak gerekir ancak gazetenin haberinde bakanlığın bu konuyu temyiz ettiği ve temyiz dilekçesinin de Danıştay’a verildiği ifade ediliyordu. Konu, ne yazık ki doğrudur. Sayın bakanımızdan habersiz hukuk müşavirliği Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na bir temyiz dilekçesi vermiştir. Daha sonra bakanımız tarafından konu farkedildiğinde hem adı geçen hukuk müşaviri görevden el çektirilmiş hem de Danıştay Başkanlığı 12. Dairesine dilekçe verilmek suretiyle bu temyiz talebinden vazgeçildiği bildirilmiş bulunmaktadır. Danıştay kararını müteakip Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından 10 Nisan 2013 tarihli ve şu sayılı yazıyla karar düzeltme talebiyle Danıştay’a başvurulmuştu. Ancak yakın zamanda yaşanan gelişmeler, TBMM gündemine gelen yeni yasal düzenlemeler, Bakanlığımızın ihtiyaçları, kurumumuzda yeniden bir değerlendirme yapılma zorunluluğunu gündeme getirmiş. Yapılan bu değerlendirmeler neticesinde 19 Temmuz 2013 tarihli yazımızla karar düzeltme talebimiz geri çekilmiştir ve Bakanlık Hukuk Müşavirliğini yürütmekte olan kişi görevden el çektirilmiştir.”
Devletin savunma refleksi devam ediyor
Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ile başörtülü kadınların oluşturduğu Başkent Kadın Platformu Derneği’nin dönem başkanı Nesrin Semiz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Danıştay kararını yargıya götürmesini Taraf ’a şu sözlerle değerlendirdi.
Ahmet Faruk Ünsal: Bir bürokratın böylesine kritik ve hükümetin de siyasal anlamda kendisini ait hissettiği bir soruna bu kadar uzak durması ve çam devirmesi insanda ister istemez konuya ciddiyetle eğildikleri yönünde şüpheler uyandırıyor. Siyaset, çalıştığı bürokrasiyle senkronizasyon sağlayamıyor. Bu konuda siyaset, kendi gündemini yeterince ciddi takip etmiş olsaydı, sanıyorum bürokratlar da siyasetle bu kadar ters düşecek iş yapmazlardı. ‘Ya nasıl olsa bir şekilde seçmenlerimiz bize destek veriyor, bu konuda bir risk almanın şu anda bir gereği yok’ gibi bir ciddiyetsizlik görüyorum. Oysa insanların özel hayatlarında çok büyük travmalar var. Bu acılara yeterince saygı gösterdiklerini zannetmiyorum.
Nesrin Semiz: Danıştay’ın verdiği son karar “yanlıştan bir dönüştür.” Milli Eğitim Bakanlığı’nın itirazı ise “Devletin kendisini savunma refleksi” olarak değerlendirilebilir. Kesinlikle, Kılık Kıyafet Yönetmeliği kaldırılmalıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin e bendinin a fıkrası nedeniyle bugüne kadar birçok kişi mağdur edildiğini söyledi. Artık bu konular Türkiye’nin gündemine gelmemeli.
“AKP, geleneksel bakış açısını koruyor”
KONUYU Taraf’a değerlendiren BDP Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, şu ifadeleri kullardı: “2002’den beri AK Parti iktidarda ve yaptığı siyaset itibariyle de, din ve vicdan özgürlüğü konusunda ve özellikle de, başörtüsü konusunda kendisinin adım atmasının engellendiğini, söylüyor. Bu karar, aslında geleneksel devlet bakış açısını kendilerinin de koruduğunu, koruyucusu olduğunu ortaya koyuyor. AKP, bu konuda devlet refleksi gösteriyor aslında, yüz yıllık devlet refleksini devam ettiriyor.” CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ise, “Bu konunun AKP tarafından politika malzemesi yapılmasının yanlış olduğu ortaya çıktı” dedi. (Taraf)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.