30 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır18°C
  • Ankara24°C
  • İzmir25°C
  • Berlin26°C

BDP: BİNGÖL'DEKİ SALDIRININ HESABINI SORACAĞIZ

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bingöl'de korucu çevrelerinin BDP Binasına yönelik saldırısını değerlendirdi.

BDP: Bingöl'deki saldırının hesabını soracağız

22 Eylül 2012 Cumartesi 11:44

Baluken, saldırının vali-emniyet müdürü-belediye başkanı-polis ve korucularla ajan çeteler tarafından hayata geçirildiğini söyleyerek, uyardı: "Bingöl halkının saldırganlardan hesap soracağı bilinmeli." Ayrıca Baluken, pazar günü saat 14.00'de Newroz Alanı'nda bir araya gelerek tepkilerinin ilk adımını atacaklarını duyurdu.

ANF'ye açıklama yapan BDP Milletvekili İdris Baluken, BDP Bingöl İl Binası'na saldırılması hakkında, "Bugünkü saldırı tamamen devletin planladığı; vali, emniyet müdürü ve belediye başkanıyla, polis ve korucu-ajan çeteler tarafından hayata geçirilmiş bir saldırıdır. Bu saldırının startı AKP'li vekillerin burada, Bingöl Valisi ile birlikte devletin yönlendirdiği devletçi toplum kuruluşlarını toplayarak aldığı bazı kararlarla hayata geçirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Asıl saldırganların 30 kişilik bir grup olduğunu belirten BDP'li Baluken, bu grubun üç katı oranında polisin olay yerinde bulunduğunu ancak buna rağmen kendilerine müdahale edilmediğini anlattı. "Polis müdahale etmediği gibi saldırıyı yönlendirici rol oynadı" diyen Baluken, devlet yetkililerinin telefonlarına çıkmadıkları bilgisini de verdi: "Biz gün içinde hem Bingöl Valisi'ni hem de diğer yetkilileri aradık. Kendilerine ulaşmaya çalıştık. Telefonlarımıza çıkmadılar. İçişleri Bakanlığı'ndan müsteşarla görüştük ancak inanılmaz bir duyarsızlık vardı. Bütün bunlar merkezi bir planlama, provokatif bir saldırı olduğunu gösteriyor."

'POLİS SALDIRGANLARI KORUDU VE İL BİNASINA GAZ BOMBASI ATTI'

'Saldırı sırasında il başkanı dahil olmak üzere 25 BDP'linin partiyi sahiplenme noktasında irade gösterdiklerini' kaydeden Baluken, bu direnişi kırmak için polisin binaya gaz bombası attığını söyledi. "Biz parti binasına gittiğimizde dahi gaz bombaları duruyordu. Olaydan uzunca süre sonra parti binasının olduğu pasaja gittiğimizde de yoğun gaz kullanıldığını ancak bunun partiye, partililere kullanıldığını gözlemledik" şeklinde konuşan Baluken, polisin gaz bombalı saldırısı sürerken parti binasının önünde de zaman zaman silahlı saldırgan grubun bulunduğunu açıkladı.

BDP Milletvekili İdris Baluken, "Halkta ciddi bir tepki var. Burası Bingöl ve Bingöl Kürt halkının mücadelesinde öncü yerlerden. Şeyd Said direnişinden bugüne kadar Kürt özgürlük hareketine sayısız değerler katan bir yerde, böyle bir saldırıyı asla kabul etmeyiz. BDP'ye yapılan saldırı meşru savunmayı, meşru müdafaa hakkını doğurmuştur. Bu saldırıyı yapanlar bunları hesaplamalıydı. Saldırıyı yapanlar Kürt özgürlük hareketine öncülük etmiş değerlerin yetiştiği coğrafyada, bunu iyi düşünmeliydi. Bingöl halkın bir sürece yayılacak şekilde saldırıya katılanlardan hesap soracaktır. Halkın kararlılığı nettir." dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.