29 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara15°C
  • İzmir17°C
  • Berlin17°C

BBC: SURİYE’DE KİMYASAL SALDIRI İZLERİNE ULAŞTIK

İngiliz yayın kuruluşu BBC Suriye muhabirinin, ülkede geçen ay kimyasal saldırıda bulunulduğunu doğruladığı belirtilen delillere ulaştığını öne sürdü.

BBC: Suriye’de kimyasal saldırı izlerine ulaştık

16 Mayıs 2013 Perşembe 12:07

Görgü tanıkları, Kuzeydeki Sarakip kentini ziyaret eden BBC muhabirine, rejim güçlerinin helikopterlerinden en az iki kez zehirli gaz içeren cihazlar atıldığını gördüklerini aktardı.

Suriye hükümeti, kimyasal saldırıda bulunduğu iddialarını reddediyor.

ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silah kullanılmasının, olası bir askeri müdahale için bir "kırmızı çizgi" olacağını söylemişti. Bugün ABD'de Obama ile görüşecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Amerikan başkanına kimyasal silah kullanıldığına dair ellerindeki delilleri ileteceklerini ifade etmişti.

Halep'in güney batısındaki Sarakip kenti, Nisan ayında rejim güçlerinin bulunduğu bölgelerden gelen top atışları altında kalmıştı.

Yerel bir hastanedeki doktorlar, BBC muhabirine, tedavi ettikleri hastalardan sekizinin nefes alma sorunları çektiklerini ve bazılarının kustuğunu söyledi.

Bir doktor, tedavisi başarılı olmayarak ölen bir kadının, organofosfat zehirlenmesine benzer semptomlar gösterdiğini ve örneklerin tahlile gönderildiğini söyledi.

Hem ABD hem de İngiltere, Baas rejiminin kimyasal silah kullandığına dair delillerin giderek artmakta olduğunu ifade etmişlerdi.

Buna karşı BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu üyesi Carla del Ponte, Suriye'deki çatışma kurbanlarının ifadelerine göre, muhaliflerin sinir gazı sarin kullandığını söylemişti.

6 Mayıs günü bir İsviçre televizyonuna konuşan Carla del Ponte, 'güçlü, somut şüpheler bulunduğunu, ancak henüz kesin kanıtlar olmadığını' belirtmişti. Del Ponte, Suriye’nin kimyasal kullandığına dair ise bir kanıta rastlanmadığını söylemişti.

Del Ponte’nin açıklamalarından birkaç saat sonra bir açıklama yapan BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, çatışmanın taraflarından herhangi birinin kimyasal silah kullandığı yönünde ''kesin bir bulgu''ya ulaşmadığını, ''dolayısıyla, iddialar konusunda herhangi bir yorum yapmak durumunda olmadıkları''nı belirtmişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.