30 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır16°C
  • Ankara14°C
  • İzmir15°C
  • Berlin14°C

BAYKAL İFADE VERMEYE GİTMİYOR

Baykal, Oda TV muhabiri İklim Bayraktar'ın taciz iddialarının ardından yeni bir komplo ile karşı karşıya olduğunu ileri sürmüş ve savcıları göreve çağırmıştı.

Baykal ifade vermeye gitmiyor

18 Mart 2011 Cuma 09:05

Baykal, Oda TV muhabiri İklim Bayraktar'ın taciz iddialarının ardından yeni bir komplo ile karşı karşıya olduğunu ileri sürmüş ve savcıları göreve çağırmıştı. Savcılık da harekete geçerek kendisiyle birlikte Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin'i ifade vermeye davet etti. Ancak Baykal, gitmeyeceğini açıkladı. 

Oda TV muhabiri İklim Bayraktar'ın taciz iddialarının ardından kendisine komplo kurulduğunu öne süren ve savcıları göreve çağıran eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kendisiyle çelişti. Savcılar harekete geçti ama bu kez Baykal, ifade vermeye gitmeyeceğini açıkladı. Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Zekeriya Öz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Baykal'ı 'mağdur', CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yardımcısı Gürsel Tekin'i de 'tanık' sıfatıyla ifade vermeye çağırmıştı. Dün yazılı bir açıklama yapan Baykal, "İstanbul'daki davanın şikâyetçi ya da mağduru durumuna girmemek için gelecek bir ifade davetine cevap vermemizin söz konusu olmayacağını savcılığın ve kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız." dedi.

Eski CHP lideri, Bay-raktar'ın iddialarının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı. Bu hukuki sürecin devam ettiğini belirterek, "Şu ana kadar ortaya atılan iddialar, ifadeler ve kanıtlar dikkate alınınca Ankara'daki yetkili yargı organlarında ele alınması gereken iftira davasının genişletilerek İstanbul'daki başka bir dava çerçevesinde taşınmasını haklı gösterecek bir bulguya rastlanmadığı açık bir gerçektir." ifadelerine yer verdi. Baykal'ın avukatı Muzaffer Yılmaz da dün bir yazılı açıklama yaparak müvekkiliyle ilgili bütün bilgi ve belgelerin kendilerine ulaştırılmaması halinde ifade verilmeyeceğini bildirdi. Yılmaz, geçtiğimiz salı günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe ile başvurarak Baykal'ı ilgilendiren bilgi ve belgelerin kendilerine verilmesini talep ettiklerini ancak olumsuz cevap aldıklarını da aktardı.

Baykal'ın açıklaması ve avukatının verdiği bilgiler, dikkatleri, savcılığın elinde olan bilgi ve belgelere çevirdi. İklim Bayraktar, savcılığın elinde basına yansıyanlardan çok daha fazla belge olduğunu dile getirerek, bunlar ortaya çıktığında kendisini suçlayanların mahcup olacağını ifade etmişti. Buna dair bazı ipuçları dün Sabah gazetesinde yayımlandı. Baykal'la Bayraktar arasında geçtiği öne sürülen telefon kayıtlarına göre, eski CHP lideri, Oda TV muhabirine iltifatlarda bulunuyor ve evine davet ediyor.

Konuyla ilgili bir diğer gelişme de Baykal'a yönelik ilk kaset komplosunun Ergenekon soruşturmasına dahil edilmesi. Yeni Şafak'ın haberine göre, Savcı Zekeriya Öz, 'mağdur' sıfatıyla dinleyeceği Baykal'ı bizzat ziyaret edecek ve elindeki belgeleri gösterecek. İddiaya göre, Baykal'ı deviren kasetin kaynağına da çok yaklaşıldı.

Gürsel Tekin, ifadeye gidecek

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'i "Deniz Baykal'a kompo" iddialarına ilişkin olarak tanık sıfatıyla ifade vermek üzere adliyeye çağırdı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimat yazısıyla ifadeye çağrılan Tekin, "Uygun bir zamanda gideceğiz, ifademizi vereceğiz. Bizim yargıdan kaçmamız söz konusu değil." dedi. Tekin, Kastamonu Günleri etkinliğine katılmak için geldiği Atatürk Kültür Merkezi'nde, gazetecilerin soruları üzerine, ifadeye hangi gün gideceğini daha sonra bildireceğini söyledi. Kendisi gibi 'tanık' sifatıyla davet edilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kendisinin gitmeyeceğini, avukatını göndereceğini açıklamıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.