29 Mart 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır9°C
  • Ankara13°C
  • İzmir16°C
  • Berlin7°C

BASKI KISKACINDA BASIN: İKİ AYDA 109 GAZETECİ YARGILANDI

​Basın platformu Expression Interrupted tarafından hazırlanan “İfade ve Basın Özgürlüğü Gündemi” raporuna göre, son iki ayda Türkiye’de 109 gazeteci yargılandı, dört gazeteciye toplam 9 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Baskı kıskacında basın: İki ayda 109 gazeteci yargılandı

27 Temmuz 2021 Salı 21:15

Raporda, toplumsal eylem, etkinlik ve gösterileri takip eden gazetecilere dönük polis baskısının arttığı da kaydedildi.

Expression Interrupted Platformu’nun Mayıs-Haziran 2021 dönemini kapsayan “İfade ve Basın Özgürlüğü Gündemi” raporu yayımlandı.

40 sayfalık rapor, dava takip ve açık kaynak bilgi takibi çalışmaları sonucunda elde edilen veriler ışığında hazırlandı.

Raporda, 4’üncü Yargı Paketi, siyasetçilerin konuşmaları ve siyasi baskılar, Basın Kart Yönetmeliği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay kararlarının yanı sıra soruşturmalar, gözaltı, tutuklama ve tahliyelere dair bir dizi hak ihlalleri yer aldı.

Raporda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Basın İlan Kurumu (BİK) gibi medya düzenleme kurumlarının uygulamaları ve yargısal ihlallerin, ifade özgürlüğü ortamının kötüleşmesine neden olduğu belirtildi.

Rapora göre şuan cezaevinde bulunan gazeteci sayısı 65. Ancak medya ve gazeteciler üzerindeki baskılar sürüyor.

Verilere göre Mayıs ve Haziran’ı kapsayan iki aylık sürede 109 gazeteci toplam 51 davada hâkim karşısına çıktı, bunlardan dördü hakkında toplam 9 yıl 8 ay 2 gün hapis cezası verili.

En az dört gazeteci hakkında yeni dava açıldığı belirtilen raporda, altı gazeteci hakkında ise soruşturma başlatıldığı, en az üç gazetecinin de gözaltına alındığı kaydedildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.