30 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara15°C
  • İzmir16°C
  • Berlin13°C

BARZANİ'NİN HEWLÊR TOPLANTISINDA YAPTIĞI KONUŞMA (TAM METİN)

Mesud Barzani'nin Kürdistan’ın dört parçasındaki siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmanın tam metni.

Barzani'nin Hewlêr toplantısında yaptığı konuşma (Tam Metin)

24 Temmuz 2013 Çarşamba 03:05

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani’nin Kürt Ulusal Kongresi hazırlık komitesinin belirlenmesi amacıyla Kürdistan’ın dört parçasındaki siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmanın tam metni şöyle; 



Yüce Allah’ın adıyla, 
Değerli misafirler
 
Bugün, uzun süreden beri tartışılan Ulusal Kongrenin düzenlenmesi hazırlıklarını başlangıcı olarak sizleri bu tarihi toplantıda misafir ettiğim için mutluluk duyuyor ve katılımınızdan dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. 

Kürt Ulusal Kongresi, Kürdistan’ın tüm siyasi kesimlerinin önemli ortak amaçlarından biridir ve uzun süreden beridir bu konuda çalışmalar yürütülüyor. Sürekli olarak sayın Mam Celal, Abdullah Öcalan ve Kürdistan’ın diğer parçalarındaki siyasi şahsiyetler ile görüş alışverişinde bulunuyorduk. Hatırlıyorum, 70’li yıllarda bizler sürekli olarak Kürt Ulusal Kongresinin düzenlenmesi gerektiği konusunda makaleler yayınlıyorduk. Bu nedenden dolayı bugüne kadarki çaba ve adımların ardından bugün Kürt Ulusal Kongresinin düzenlenmesi için hazırlık komitesi oluşturmak amacıyla ve bir ay içinde Hewlêr’de kongreyi düzenlemek amacıyla bu tarihi günde toplanmış bulunuyoruz. 

Düzenlenecek bu kongre ile başlıca amacımız Kürdistan’ın dört parçasındaki tüm siyasi kesimlerin ortak talep ve stratejik birliktelik ile barış ve birlikte yaşama mesajını bölge halklarına iletmektir. Bu kongrede Türk, Arap ve Fars halklarına Kürt halkının barış ve eşitlik temelinde birlikte yaşamak istediğini söyleyeceğiz. Biz hiçbir komşu ülkenin veya halka karşı düşmanlığı değil, belki tüm düşmanlıkları ortadan kaldıracak Kürt sorununun adil ve barışçıl temelde çözümünü istiyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki Kürt ulusu ve Kürdistan’ın doğal zenginlikleri ile bölgenin gelişmesi ve bölgedeki tüm halkların yaşam şartlarının en üst düzeye çıkacaktır. Kürtler bölgede huzuru sağlamak istiyorlar ve demokrasi istiyorlar. Bunlar silahla elde edilemez, bize gerekli olan barıştır. 

Kürdistan Bölgesinin tecrübesi şunu gösterdi ki Kürtlerin özgürlüğü, komşularımıza karşı savaş, saldırı ve tehdit değil, huzur, yaşam ve bölge ekonomisinin gelişmesidir. Bu da Kürtlerin barışsever olduğuna dair en büyük kanıttır. 

Saygıdeğer misafirler, 

Genel olarak inandığımı söylemem gerekirse, yeni dönemde en güçlü silah, dünya ülkeleri ile en iyi muamele yolu ve halkımızın doğal haklarının garantiye alınmasının en büyük yolu diyalog dili, barış ve demokratik yöntemlerdir. Bu yöntemlerin sonucunda uluslar arası alandaki taleplerimiz ve Kürtlerin dünya merkezindeki kapsamı daha da güçlü olacaktır.

Eğer Kürtler önceden silahlı mücadele vermişlerse, bunu varlık yokluk ve kendi ulusal kimlikleri için yapmışlardır. Kürtler silahlı mücadeleyi kendi istekleri üzerine değil kendilerine dayatıldığı için yapmışlardır. Kürt ulusu çok fazla acı ve zulüm çekmiştir ve ona karşı her türlü silah kullanılmıştır. Bu nedenden dolayı Kürtler yaşamı ve silahsız bir dünyayı çok seviyorlar.

Allah’a şükürler olsun ki artık yeni bir dönemdeyiz ve artık kimse silah zoru Kürtler ile karşı karşıya gelemiyor. Bu gerçek bölge devletleri ve güçleri tarafından da anlaşıldı ve Kürtleri yok etmek artık hayallerde bile gerçekleşemeyecek. Bu nedenle yeni süreçte Kürt halkı ve Kürdistan’ın siyasi güçleri ortak strateji ile Kürt halkının barış mesajını herkese ulaştırmalı ve Kürtlerin tüm siyasi kesimleri de bu mesaja bağlı kalmalıdır. 

Değerli Konuklar,

Kürt Ulusal Kongresi için hazırlık komitesinin oluşturulması kongre çalışmalarının başlangıcı için önemli bir aşamadır. Kardeşlik ruhu ve yurtseverce, her çeşit sığ siyasi ideolojilerden uzak bir şekilde birlikte çalışmalarını tüm katılımcılardan talep ediyorum ki bu adımımız başarıya ulaşsın. Kürdistan’ın her bir bireyi, Kürdistan’ın dört parçasındaki tüm akademik, toplumsal ve sivil toplum merkezleri bu kongrenin düzenlenmesini beklediklerine ve bize ve kongrenin başarıyla sonuçlanmasına büyük umut beslediklerine inanıyorum. Bu beklenti ve umutlar hepimiz tarafından desteklenmeli ve Kürt Ulusal Kongresinin tüm aşamalarının başarılı geçmesi için el ele vermeliyiz ki önemli kararlar ile kongreyi sonuçlandırabilelim ve tüm kesimler teorik ve pratikte de kongre kararlarına bağlı kalabilsinler. 

Katılımcıların, Kongre hazırlık komitesini uygun bir ekipten oluşturacağına umut ediyorum. Şüphesiz ki bu komite üyesi olmak büyük bir onur, tarihi ve hassas bir görevdir. Kongrenin yeri ve lojistik çalışmalarından tutun da kongrenin mesaj ve amaçlarının genel çerçevesine kadar ve ayrıca genel sekreterlik için bir mekanizmanın oluşturulması ve kongrenin sürekliliğinin sağlanması, kongrenin çalışmaları ve kararlarının yerine getirilmesini denetlemesi için seçilmiş bir kurulun oluşturulması görevlerini de yürütecektir. Kürdistan Bölge Başkanlığı da kongrenin hazırlık ve başarıyla sonuçlanması için her türlü yardımda bulunacaktır. 

Saygıdeğer misafirler 

Açık bir şekilde söylemek istiyorum ki burada Kürt Ulusal Kongresini konuşmamız, Kürdistan’ın diğer halklarının çıkarlarını göz önüne almadığımız anlamına gelmemektedir. İnsanlık gereği alınacak tüm kararlarda Kürdistan’daki tüm halkların ve Kürdistanlıların çıkarları ve göz önüne alınacaktır. Sizlerden, ulusumuzun emeği ve verdiği bedelin ürünü olan Kürdistan Bölgesinin kazanımlarının daha da güçlendirilmesini izlemenizi istiyorum. 

Son olarak çalışmalarınızın başarılı olmasını istiyor, tüm kesimlerden kutsal çalışmaya sorumlu ve gücü oranında çalışarak aramızdaki birlik ve ortak tutumu güçlenmesi ve bölge siyasetinin gelişmesi için olumlu bir örnek oluşturmasını umut ediyorum. Kürtlerin geleceği ile ilgili büyük umutlar besliyorum ve birlik halinde sürekli çalışarak ve barışçıl aydınlık geleceğe ulaşacağımıza inanıyorum. 

Hepinize bir kez daha teşekkürler ederim.

Arzu ederdim ki bugün sayın Talabani ile sayın Öcalan'da aramızda bulunsaydılar. Temennim Allah'tan odur ki Talabani  bir an önce sağlığına kavuşur, Öcalan da özgürleşir; hepimiz birlikte ulusumuzun çıkarları için mücadeleye devam ederiz.

Şehitler Ölümsüzdür
Yaşasın Kürtler
Yaşasın Kürdistan

Mesud Barzani
Federal Kürdistan Başkanı

46719

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.