25 Kasım 2024
  • İstanbul4°C
  • Diyarbakır4°C
  • Ankara-2°C
  • İzmir5°C
  • Berlin12°C

BARZANİ: 'SURİYE KÜRTLERİNİN GELECEĞİ NET GÖRÜNMÜYOR'

8 Eylül’de resmi davetli olarak Fransa'yı ziyaret eden Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani, Fransa yayın organlarından Le Monde'a bir röportaj verdi.

Barzani: 'Suriye Kürtlerinin geleceği net görünmüyor'

11 Eylül 2016 Pazar 10:43

Mesud Barzani'nin önemli açıklamalar yaptığı röportaj şöyle:

Fransa’dan ne talep ettiniz?

Fransa ile güçlü ilişkilerimiz var. Aynı cephede ortak bir düşmana karşı savaşıyoruz: yani terörizm. Aynı zamanda Fransa ile demokrasi, birlikte yaşam ve barış gibi değerlere aynı yaklaşımı sergiliyoruz. Peşmerge, Fransa’nın da içinde yer aldığı Küresel Koalisyonun desteğiyle DAİŞ savaşında ön saflarda mücadele eden güçtür. Musul operasyonuyla alakalı işbirliğimizi arttırıyoruz. Fransa bize çok destek sundu ve yardım etmeye devam ediyor. Aynı zamanda Peşmergeye eğitim veren uzman personellerini de göndermeye devam ediyor. Bunların yanında hava desteğini de arttırıyor.

PEŞMERGE VE IRAKLI KÜRTLER OPERASYONDA TEMEL GÜÇLER OLACAK

Musul’un kurtarılmasıyla alakalı Bağdat ile nasıl bir askeri plana sahipsiniz?

Peşmerge ve Iraklı güçler, Musul operasyonunda temel rollere sahip olacak. Yerel milislerin operasyona katılması Irak hükümetinin tasarrufunda olan bir şey. Musul daha çok Sünni milislerin bölgesidir dolayısıyla söz konusu güçlerin operasyona katılması da normaldir. Haşdi Şabi’ye gelecek olursak onun içinde bölge sakinlerinin rızasının alınması lazım. Eğer bölge halkı buna rıza gösterirse bizde rıza gösteririz. Sünni ile Şiiler arasında iyi bir işbirliğinin olması lazım aksi halde hiç de iyi sonuçlarla karşılaşmayız.

IRAKLI GÜÇLERLE HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE VARIZ

Irak’lı güçlerin size ait cephelerden ilerleme kaydetmesine izin verecek misiniz?

Oluşturulan askeri plana saygı duyuyoruz. DAİŞ’in yok edilmesi için Iraklı güçlerle her türlü işbirliğine varız.

KOPUK BÖLGELER KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR

Musul operasyonunda çatışmaların yeni kurtarılan kopuk bölgelere (Kürdistan idaresi dışında kalan Kürt bölgeler) tekrar sıçramasından endişe duyuyor musunuz?

Bunun öncesinde bir anlaşmaya varılmalı. Peşmerge, o bölgelerde halkın korunası için bulunuyor. Dolayısıyla Iraklı güçlerin o bölgelere gelmesine gerek yok. Kopuk bölgelerde halkın Kürdistan Bölgesi’ne bağlanmasını isteyip istemediğine yönelik referanduma gidilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bölge halkı neye karar vereceğini biliyor. Operasyondan sonra Kürt güçleri dışında gerek ABD’li gerekse Iraklı olsun hiçbir yabancı güç o bölgelerde kalmayacak. Bu bizim kırmızı çizgimizdir.

PEŞMERGE MUSUL MERKEZİNE GİRMEYECEK

Peşmerge Musul merkezine girecek mi?

Peşmerge Musul’un merkezine girmeyecek çünkü anlaşmamızda buna dair bir madde yer almamaktadır. Ancak bu, savaşın gidişatına bağlıdır eğer merkezine bile girsek orada kalmayacağız.

KOPUK BÖLGELERDE REFERANDUMA GİDİLECEK

Peşmergenin Musul savaşına katılmasının, yeni kurtarılan kopuk bölgelerdeki petrolün kontrolünün nasıl yapılacağıyla bir akala var mıdır?

Irak Anayasası daha önce bu konudan bahsetmiştir. Irak merkeziyle yaklaşık bir yıldır gittiğimiz anlaşmada petrol ve gazla alakalı bazı maddelerde uzlaştık. Bölgelerin nasıl yönetileceği konusunu da referanduma sevk edeceğiz. 

MUSUL OPERASYONU BU YIL BAŞLAYABİLİR

Musul operasyonu bu yıl bitmeden başlar mı?

Eğer öncesinde siyasi bir uzlaşmaya gidilirse evet. Bir hal çaresini bulabileceğimizi umut ediyorum.

TÜRKİYE’NİN MUSUL OPERASYONUNA DOĞRUDAN KATILMASINA GEREK YOK

İyi ilişkilere sahip olduğunuz Türkiye devleti, yeni kurtardığınız bölgelerdeki askeri gücünü ve aynı zamanda yerel güçlere de desteğini arttırdı. Türkiye Musul savaşına katılacak mı?

Türkiye’nin Musul operasyonuna katılacağına inanmıyorum ancak operasyona katılan güçlere destek sunabilir. Türkiye’nin doğrudan savaşa girmesine gerek yok zaten Irak hükümeti de buna karşı. Türkiye’nin de Musul’a girmeye niyeti yoktur. Türkiye, DAİŞ savaşının başlarında, Musul’dan çekilen polis ve güvenlik güçlerine askeri eğitim vermek amacıyla bölgede iki üs kurdu. Aynı zamanda Musul savaşından sonra ilçedeki idari vaziyete göre konuşlandırılacak gönüllü güçlere de askeri eğitim verdi. Ancak halihazırda Türklerin sadece bir askeri üssü bulunmakta o da Bağdat’ın rızasıyla bırakıldı.

SURİYE KÜRTLERİNİN GELECEĞİNDEN ENDİŞELİYİM

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine girmesine ve bu bölgede kurulacak bir otonom Kürt bölgesinin kurulmasına engel olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Suriye’deki Kürtlerin geleceğinden biraz endişe duyuyorum. Demokratik Birlik Partisi (PYD), kontrol ettiği bölgelerde Türkiye ile savaş halinde bulunan Kürdistan İşçi Partisinin (PKK) politikalarını uyguluyor. PYD, Kuzey Suriye’deki yönetime kendisi dışında diğer siyasi grupların katılmasını engelliyor. PYD, Suriye’deki Kürt bölgelerinin geleceğiyle alakalı bir teminat almaksızın Rejim ile işbirliği yaptı ve ona destek verdi. Aynı zamanda Suriye muhalefetiyle de bir uzlaşmaya varamadı. Dolayısıyla Suriye Kürtlerinin geleceği net görünmüyor.

KÜRT HALKI ULUSAL MESELEDE BİRDİR

Irak Kürdistan’ında siyasi bir krizle yüz yüze kaldığı böylesi bir dönemde bağımsızlık referandumuna gidilecek mi?

Referandum meselesi siyasi partiler ve şahıslar üstünde bir meseledir. İç sıkıntılar dahi olsa halk, bu ulusal mesele söz konusu olduğunda aynı kanaate sahiptir ve birlik içindedir. Kürdistan’ın iç sorunlarının çözümüyle ilgileniyoruz. Bağımsızlık meselesiyle alakalı kesin bir programa gidilmeden önce Irak hükümetiyle ne düşündüklerini anlamamız için diyaloga geçeceğiz. (Çeviri: K24)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.