30 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Diyarbakır20°C
  • Ankara15°C
  • İzmir16°C
  • Berlin13°C

'BARZANİ-KARAYILAN UZLAŞMASI' MI?

Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar'ın bugün yayınlanan 'Barzani-Karayılan uzlaşması' mı? başlıklı yazısı...

'Barzani-Karayılan uzlaşması' mı?

14 Temmuz 2012 Cumartesi 10:07

Halk Meclisi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin anlaşması, Suriye Kürtlerinin temsilini sağlayacak 'Yüksek Kürt Konseyi'ni öngörüyor."

İstanbul KCK Ana Davası’nda dün Büşra Ersanlı ve 16 kişi tahliye edildiler. Daha iki gün önce “Büşra Ersanlı dışarı” başlığı altında bu köşede yazısı yayımlanmış birisi olarak son derece sevindirici bu gelişmeyi elbette selamlıyorum.

Ancak 140 sanıklı bir davada, içeride 124 kişinin kalmış ve mahkemenin savunmanın bütün taleplerini reddetmiş olmasının göz ardı edilemeyeceğini de kayda geçirmek istiyorum. Türkiye’de özellikle Kürtlere ve Kürt sorununa ilişkin “adalet açığı” maalesef devam etmektedir.

Türkçe ifade vermiş olanların dışında kalanların içeride bırakıldığı ileri sürülüyor; gerçekten böyle bir durum söz konusuysa Türkiye’nin yakın geleceğinin hayli sıkıntılı olacağını söylemek büyük bir kehanet sayılmaz.

Kuşkusuz, yakın geleceğe ilişkin belirsizlikler ve “potansiyel sıkıntılar”ın odak noktası Suriye. Suriye’yi nasıl bir geleceğin beklediğini hiç kimse net biçimde kestirememekle birlikte, ilgili tüm “aktörler”, Suriye’nin “gelecek projeksiyonu”na yönelik hazırlanıyorlar. Birkaç gün önce, Suriyeli Kürt örgütlerin, Erbil’de Mesud Barzani’nin himayesindeki birleşmelerini de bu çerçevede görmek icap eder.

Erbil’deki gelişme, Türkiye’de şimdiye dek kavranandan çok daha önemli bir adım ve sonuçları da Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor olmalı.

Devamı için...

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.