27 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Diyarbakır15°C
  • Ankara12°C
  • İzmir15°C
  • Berlin5°C

BARIŞ GÜNÜ MİTİNGLERİNDE KAYYUMLAR PROTESTO EDİLDİ

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İstanbul’dan Van’a, Ankara’dan Diyarbakır’a birçok kentte eylem ve etkinlik düzenlendi.

Barış Günü mitinglerinde kayyumlar protesto edildi

01 Eylül 2019 Pazar 18:40

Eylemlerde HDP’nin üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına tepki vardı. Yapılan açıklamalarda “kayyuma hayır” denildi, birlikte mücadele ve direniş vurgusunda bulunuldu, barış için müzakere çağrısı yapıldı.

İstanbul: “Kayyuma karşı omuz omuza”

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Kartal Meydanı’nda “Kayyumlara karşı halkın iradesi” ve “Savaşa karşı barış” şiarlarıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi düzenledi.

Mitinge on binlerce kişi katıldı.

Miting alanına doğru yapılan yürüyüşte “İstanbul’dan Mardin’e kayyuma karşı omuz omuza”, “Amed halkı yalnız değildir”, “Kayyuma hayır” sloganları atıldı.

HDP ve CHP milletvekillerinin yer aldığı mitinge, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.

Mitingde, yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün göndermiş olduğu mesaj okundu.

Kayyum atamalarını anımsatan Türk, “İradesini kayyumlara teslim etmeyen halkın kararlılığı ve inadı, örgütlü duruşu ve mücadelesi ile barış gelecek. Hem ülkemizde hem de bölgemizde çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz” diye belirtti.

Mitingde ortak açıklamayı ise Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve yazar Orhan Alkaya okudu.

6703-073.jpg

Diyarbakır: “Kayyumlar gidecek, halk gelecek”

Diyarbakır’da 1 Eylül için mitingin adresi İstasyon Meydanı oldu.

Miting alanına, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, direnişteyiz”, “Kadın yaşamdır, yaşamı öldürme”, “Birlikte kazandık, birlikte savunacağız, kazanımlarımızın gasp edilmesine hayır”, “Faşizme ve savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz” ve “Demokratik Cumhuriyetle Kürt sorununa demokratik çözüm” yazılı pankartlar asıldı.

HDP’li belediyelere kayyum atanmasına da “Kayyumlar gidecek, halk gelecek” sloganlarıyla tepki gösterildi.

6702-505.jpg

Van: “Savaşa, baskılara, darbelere karşı barışa ses ver”

Van’da 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitingi, Van Demokrasi Platformu tarafından “Savaşa, baskılara, darbelere karşı barışa ses ver!” şiarıyla Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlendi.

Mitinge binlerce kişi katıldı.

HDP’li milletvekilleri ve yerlerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı miting alanında halkı selamladı.

Selamlama ardından konuşan Özgökçe, belediyeye kayyum atanmasına değinerek, halkın bunu kabul etmediğini belirtti.

Özgökçe, “Amed’in meşru belediye eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin’in Sayın Ahmet Türk ve Van’ın meşru belediye eşbaşkanları bizleriz. Halkımızın karşısında her daim başımız dik, anlımız açıktır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.