26 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Diyarbakır25°C
  • Ankara23°C
  • İzmir21°C
  • Berlin13°C

BAĞIMSIZLIK İÇİN SANDIĞA GİDİYORLAR

Fransa’ya bağlı ve 1853’ten beri kendine özgü bir bölge statüsüne sahip olan Yeni Kaledonya Adası’nda halk, yarın bağımsızlığı için sandık başına gidiyor.

Bağımsızlık için sandığa gidiyorlar

03 Kasım 2018 Cumartesi 12:36

Pasifik Okyanusu’nda yer alan Fransa’ya bağlı Yeni Kaledonya Fransa’dan ayrılmak için yarın sandık başına gidiyor. Bölgenin yerlileri olarak bilinen Kanaklar’ın büyük bölümü topraklarının bağımsız olmasını istiyor.

1987’de düzenlenen referandumda, halkın yüzde 98,3’ü bağımsızlık aleyhinde oy kullandı. Ancak o tarihten sonra Fransa yönetimine karşı silahlı eylemler yapıldı.

1988’de Ouvea’daki rehine krizi sırasında 21 kişi hayatını kaybetmişti. Yeni Kaledonya’da 1998’de imzalanan Noumea Anlaşması’na göre, 20 yıllık geçiş sürecinin ardından bağımsızlık referandumunun yapılması kararlaştırıldı.

Yaklaşık 300 bin nüfusu bulunan ada, dünya nikel madeni rezervlerinin yüzde 11’ine sahip.

Yeni Kaledonya’da Kanaklar toplam nüfusun yüzde 40’ını, Avrupalılar da yüzde 27’sini oluşturuyor.

Fransa tarafından 1853’te sömürgeleştirilen Yeni Kaledonya Paris’e bağlı kendine özgü bir bölge (sui generis) statüsüne sahip. Geçtiğimiz mayıs ayında adayı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ‘mücevher’ olarak tanımladığı Yeni Kaledonya’daki referandumda taraf olmayacaklarını açıklamıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.