22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Diyarbakır5°C
  • Ankara10°C
  • İzmir17°C
  • Berlin2°C

BAĞIMSIZ BİR KÜRT DEVLETİ İÇİN ANKARA VE WASHİNGTON NE DÜŞÜNÜYOR?

Barzani'ye en yakın isimlerden Fuat Hüseyin, Hürriyet gazetesinden Verda Özer'e konuştu.

Bağımsız bir Kürt devleti için Ankara ve Washington ne düşünüyor?

19 Temmuz 2014 Cumartesi 14:14

Barzani'ye en yakın isimlerden Fuat Hüseyin, Ankara ve Washington'un "bağımsız bir Kürt devleti" konusunda artık eskisi tepki göstermediğini söyledi. Hüseyin, Ankara'da "gerçekleri gören bir hükümet"in olduğunu düşünüyor.

Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin özel kalem müdürü Fuat Hüseyin, “Türkiye’de artık realist (gerçekçi) bir hükümet var. Gerçekleri görüyor, anlıyor ve kabul ediyor. Söylediklerimizi de öyle” dedi.

Hürriyet gazetesinden Verda Özer'in bugünkü yazısında yer verdiği iddialara göre Hüseyin, "Ankara bağımsızlığa karşı çıkmıyor mu? şeklindeki bir soruya "Ben, hükümetin gerçekleri ve söylediklerimizi kabul ettiğini söyledim" diye cevap verdi.

Federal Kürdistan Başkanı Barzani’yle birlikte Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’yla yaptığı kritik toplantılardan hemen sonra Hüseyin ile görüşen Özer, Hüseyin'in Ankara'nın kendilerini anladığını söylediğini yazdı.

Özer'e göre Fuat Hüseyin söze, “Kürdistan’ın toplam sınırı 1050 km. Şu anda bunun 1035 km’si IŞİD ile” diye başlıyor. “Her an her şeyi yapabilirler. Geceleri rahat uyuyamıyoruz.” Bir gün içinde Irak’ın üçe bölündüğünü, Kürdistan sınırlarında yeni bir terörist devlet ve yepyeni komşuların ortaya çıktığını anlatıyor.

İşte Özer'in yazısından bölümler:

Fuat Hüseyin’e göre, Ankara-Erbil ilişkilerinin şu an ağırlıklı boyutu güvenlik. “Eskiden Ankara, Kürdistan’ı tehdit olarak görürdü. Baksanıza, artık ikimiz aynı tehdide, IŞİD’e karşı işbirliği yapıyoruz.” Anladığım, bir gün önce Ankara’da neredeyse tamamen güvenlik konuşulmuş olduğu.

Peki Ankara Federal Kürdistan'ın bağımsızlık mesajlarına ne diyor? Hüseyin önce, bağımsızlık için hem içeriyi, hem de dışarıyı, yani komşuları hazırlamak gerektiğini söylüyor. “Komşularımızın desteği bizim için en büyük öncelik.” Ve Türkiye’nin desteği olmadan bu adımı atmayacakları mesajını veriyor. Peki Türkiye’nin desteği var mı?

Ankara’nın Kürdistan’a karşı tavrında radikal bir değişim olduğunu söylüyor. “Türkiye’de artık realist (gerçekçi) bir hükümet var. Gerçekleri görüyor, anlıyor ve kabul ediyor. Söylediklerimizi de öyle.” O zaman Ankara bağımsızlığa karşı çıkmıyor? Gülüyor: “Bunu siz söylediniz. Ben, hükümetin gerçekleri ve söylediklerimizi kabul ettiğini söyledim”. Bunu bana söyletmek istediğini anlıyorum.

ABD DE ESKİSİ GİBİ BAKMIYOR

Peki ya bugüne kadar Irak’ın toprak bütünlüğünü savunan ABD? Son haftalarda Washington’dan Kürtlere “Bekleyin, henüz zamanı değil” mesajı geliyordu. Hüseyin sürpriz yapıyor: “Hayır, ABD artık ‘bekleyin’ demiyor. Sadece ‘Bağdat’ta hükümet kurma çabalarını baltalamayın’ diyor. Petrol konusunda yaptığı baskı da tamamen kalktı.” Bundan kastı, ABD’nin Kürt petrolünün satışı için Bağdat’ın onayını şartı koşması. Ve ekliyor: “Kaldı ki, toprak bütünlüğü mü kaldı?”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.