10 Mayıs 2024
  • İstanbul15°C
  • Diyarbakır22°C
  • Ankara23°C
  • İzmir22°C
  • Berlin21°C

BAĞDAT'TA TEK BAŞINA!

Irak'ta Maliki karşıtı cephe giderek güçleniyor. Irak Başbakan Yardımcısı Salih El Mutlak'ın ardından el-Irakıye Listesi Başkan Yardımcısı İyad Allavi de erken seçim istedi.

Bağdat'ta tek başına!

06 Ocak 2013 Pazar 04:26

'Irak Baharı' olarak nitelendirilen, Başbakan Nuri el-Maliki karşıtı gösteriler devam ediyor. Ülkenin çeşitli kentlerinde önceki gün yüz binlerce Iraklının katıldığı gösterilerin ardından, dün de Ramadi'de binlerce kişi toplandı.

Bağdat, Felluce, Ramadi, Kerkük, Selahaddin ve Musul'da düzenlenen gösterilerin organizasyon komitesi, Maliki hükümeti tarafından taleplerinin karşılanmaması durumunda gösterilere devam edeceklerini duyurdu.

'SİNEK PAPAZI' HALA KAYIP

Irak'ın güçlü Şii lideri Mukteda el-Sadr'ın, göstericileri desteklediğini açıklamasının ardından Irak Başbakan Yardımcısı Salih el-Mutlak ve el-Irakıye Listesi Başkan Yardımcısı İyad Allavi de isyan bayrağını açtı. Allavi erken seçim istediklerini duyurdu. Allavi hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle Maliki'yi istifaya davet ederek erken seçime gidilmesini istedi.

Maliki karşıtlarına en ilginç destek ise eski Irak Baas Partisi'nin Genel Sekreteri ve Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet İbrahim el-Duri'den geldi. 10 yıldır kaçak olarak yaşayan el-Duri Birleşik Arap Emirlikleri'nde yayın yapan el-Arabiya kanalı tarafından yayınlanan görüntüsünde, Maliki yönetimine karşı sert açıklamalar yaptı. El Duri, Irak'taki Kürtleri desteklediğini vurgulayarak Maliki'nin ülkeyi İran'a bağlamak istediğini öne sürdü. ABD tarafından Saddam rejiminin en çok arananlarını tanımlamak için çıkartılan iskambil kağıtlarında 'Sinek Papazı' olarak gösterilen Duri, videoda giydiği yeşil askeri üniforma ile yaptığı açıklamada, ' Irak Kürtlerine karşı düzenlenecek her saldırının karşısında olacağız' diyor. Duri, Maliki hükümetinin 'Farsi Savafi' projesi çerçevesinde Irak'ı parçalayarak İran'a bağlamak istediğini ileri sürüyor. İşgal sonrası birkaç kez öldüğü ya da yakalandığı haberleri çıkan el-Duri'nin hala nerede olduğu tam olarak bilinmiyor. (Yeni Şafak)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.