06 Mayıs 2024
  • İstanbul18°C
  • Diyarbakır19°C
  • Ankara16°C
  • İzmir26°C
  • Berlin20°C

AZADİYA WELAT KAPATILDI, ROJEV GELİYOR

Geçtiğimiz gün bir ay kapatma cezası alan Azadiya Welat gazetesi, bir ay daha kapatma cezası aldı.

Azadiya Welat kapatıldı, Rojev geliyor

29 Mart 2010 Pazartesi 17:40

Kürtçe gazetenin İmtiyaz Sahibi Eser Uyansız, aldıkları tüm cezaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını söyledi. Uyansız, Kürtçe okurlar için yarın "Rojev" adlı yeni bir gazete ile yayınlarını sürdüreceklerini duyurdu.

İki gün önce yayınladıkları haber ve yazılar nedeniyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle bir ay yayın durdurma cezası alan Azadiya Welat gazetesi, dün çıkan sayısı nedeniyle bir ay daha kapatma cezası aldı. Gazete böylece toplam iki ay yayın yapamayacak.

AKnews’e bilgi veren Sahibi Eser Uyansız, şimdiye kadar toplam 7 kez yayın durdurma cezası aldıklarını belirterek, “Kürt basını ve muhalif gazetelerin nefesiz bırakılması isteniyor. TMK yasasıyla birlikte Türkiye’de yayıncı ve gazeteci olmak çok zor” dedi.

Azadiya Welat gazetesinin 20 yıldır tüm baskılara rağmen okuyucu ile buluşturulduğunu dile getiren Uyansız, hakkında 525 yıla kadar varan hapis cezası istenen imtiyaz sahipleri Vedat Kurşun başta olmak üzere, gazetelerinin sorumlularına verilen tüm cezaları AİHM'e taşıyacaklarını söyledi.

Kürtçe gazete okurlarını gazetesiz bırakmayacaklarını kaydeden Uyansız, Rojev gazetesinin yarın yayın hayatına başlayacağını duyurdu. Uyansız ve Rojev gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehdi Tanrıkulu, Diyarbakır Adliyesi’ne giderek Rojev gazetesi için bildirimde bulundu.

15 Ağustos 2006 yılından bu yana haftalıktan günlüğe dönüşen Azadiya Welat gazetesi hakkında, toplam 7 kez yayın durdurma cezası verildi. Açılan davalar ve verilen hapis cezaları nedeniyle 4 yıl içerisinde toplam 6 yazı işleri müdürü değiştirildi. Gazetenin imtiyaz sahiplerinden başta Hamdullah Yılmaz olmak üzere bir kaçı Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldı. Cezaevinde bulunan eski imtiyaz sahiplerinden Vedat Kurşun hakkında ise 525 yıla varan hapis cezası isteniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.