23 Nisan 2024
  • İstanbul23°C
  • Diyarbakır27°C
  • Ankara25°C
  • İzmir29°C
  • Berlin11°C

AYM GERGERLİOĞLU KARARININ GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verdiği kararın gerekçesini açıklayan Anayasa Mahkemesi, “İnceleme görev ve yetkisinin dışında kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

AYM Gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı

02 Nisan 2021 Cuma 10:24

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi hakkında verdiği ret kararının gerekçesini açıkladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, AYM’nin inceleme görev ve yetkisinin bulunmadığı kaydedildi.

Milletvekilliğinin düşmesi konusunda AYM’ye başvuru hakkının bulunduğu ancak kesin hüküm giyme nedeniyle düşmede müracaat imkanının tanınmadığı belirtilen kararda şöyle denildi:

Bu itibarla Anayasa’nın 84’üncü maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca kesin hüküm giyme veya kısıtlama sebebine dayanan ve bu konudaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa’nın 85’inci maddesi kapsamının ve dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin inceleme, görev ve yetkisinin dışında kalmaktadır.

Ayrıca kararda Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşmesine yönelik başka adlar altında yapılacak taleplerin de incelenebilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.