AYDINLARDAN DTP'LİLERE ÇAĞRI: MECLİS'İ TERK ETMEYİN!
Türkiye Barış Meclisi'in çağrısıyla bir araya gelen gazeteci, yazar, sanatçı, akademisyen ve aktivist DTP'li milletvekillerine Meclis'te kalın diye seslendiler.
16 Aralık 2009 Çarşamba 19:34
Aydınlardan DTP'lilere Çağrı: Meclis'i Terk Etmeyin!
Türkiye Barış Meclisi'in çağrısıyla bir araya gelen gazeteci, yazar, sanatçı, akademisyen ve aktivist DTP'li milletvekillerine "Hala barış için birçok imkan var. Meclis'te kalın, bu darbeyi birlikte göğüsleyelim" diye seslendiler.
"Partileri kapatılmış, eşbaşkanlarından birisinin ve bir milletvekili arkadaşlarının vekilliği düşürülmüş DTP'li milletvekillerinin, sine-i millete dönme kararları tabii ki kendilerine aittir. Ancak her şeye rağmen hala pek çok imkan içeren parlamenter zemini terk etmenin doğuracağı sonuçlar üzerine düşünmekte büyük yarar var."
Türkiye Barış Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen aydın ve sanatçılar Demokratik Toplum Partisili (DTP) milletvekillerine seslendiler:
"Sizin parlamentodan ayrılmanızı bekleyenlerin işini kolaylaştırmayın ve parlamenter zemini terk etmeyin! Türkiye'nin demokratikleşmesi için bu darbeyi birlikte göğüsleyelim."
"Sorumlu Meclis'tir"
Bugün saat 12.00'de Taksim Square Otel'de düzenlenen basın toplantısına Türk Tabipler Birliği (TBB) Başkanı Gençay Gürsoy, yazar Leyla İpekçi, dansçı ve DTP Kapatılamaz İnisiyatifi üyesi Zeynep Tanbay, gazeteci Aydın Çubukçu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, sanatçı Orhan Alkaya ve Prof. Dr. Ahmet İnsel katıldı. Çok sayıda yazar, gazeteci, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi de destek verdi.
Türkiye Barış Meclisi adına hazırlanan açıklamayı okuyan Hakan Tahmaz, "DTP'nin kapatılmasının Kürt sorunun demokratik zeminde çözümüne ilişkin zaten zayıf olan umutları daha da zayıflattığını" söyledi.
"Bunun birinci dereceden sorumlusu 12 Eylül Anayasası'nı anti demokratik siyasi partiler yasasını değiştirme becerisini gösteremeyen Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir (TBMM). Bu, Meclisin zihniyet ve temsil kabiliyeti bakımından büyük bir açmaza sürüklendiğini gözler önüne sermektedir."
Anayasa Mahkemesi'nin kararına ses çıkarmayan Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AKP) eleştiren Tahmaz, "İktidar partisi DTP'nin kapatılmasının zeminini oluşturdu" dedi. "Kararın Türkiye'nin demokratikleşmesinin sınırlarını ve rejimin tıkanmışlığını gösteriyor" diye ekledi.
Son günlerde sokaklarda yaşanan şiddet olaylarına değinen Tahmaz, "Kürt sorunun çözümü için sorunun muhataplarıyla kurulması gereken diyalog zeminlerini yok ederek, tasfiye ederek veya terk ederek, bırakın sorun çözmeyi, ciddiye alınacak iyileştirmeler dahi gerçekleştirilemez. Aksine şiddet ve çatışma yoğunlaşır" diye konuştu. "Bunun Türkiye'nin demokratikleşmesini imkansızlaştıracağını" söyledi.
Öneriler
Türkiye Barış Meclis'inin sürece dair önerileri ise şöyle:
Yaşanan kaos ve tıkanıklığı aşmak için, öncelikle Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararını somutlaştıran durumu ortadan kaldıracak adımlar atılması gerekir. Sorunu çözüme kavuşturacak aktörler bir araya gelmeli ve tıkanıklığın zeminin oluşturan siyasi partiler ve seçim yasası öncelikli olmak üzere, anayasa değiştirilmeli.
Kürt siyasetçilerin Meclis dışında kalmalarının ve daha fazla kanın dökülmesinin önüne geçilmelidir. Demokratik siyaset zeminleri güçlendirilmelidir. Şiddetten, silahtan, inkardan, ötekileştirmeden ve ayrımcılıktan hızla uzaklaşılmalıdır.
Bianet
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.