AYDIN VE SANATÇILAR: İKİ CÜMLE BİLE ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇEBİLİR
Açlık grevleri 37. gününe girerken aydın, sanatçı ve siyasetçiler İHD İstanbul Şubesi’nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
18 Ekim 2012 Perşembe 17:55
İHD'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Gençay Gürsoy, bugün 37. gününde olan açlık grevleri için, taleplerin yerine getirilebileceğini belirtti, "Başbakan'ın iki cümle etmesi bile bu hayatları kurtarabilir" dedi. Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, daha önceki açlık grevlerinde olduğu gibi bağımsız bir kurulun süreci izlemesi ve açlık grevindeki tutukluların talep ettiği hekim desteğini sunması gerektiğini söyledi.
İHD Şube Başkanı Ümit Efe, TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker, eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, BDP İstanbul Eş Başkanı Asiye Kolçak, Avukat Filiz Kerestecioğlu ve Oyuncu Jülide Kural’ın katıldığı basın toplantısında ilk olarak TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teker konuştu.
BUGÜN TEKİRDAĞ’DA TUTSAKLARA SALDIRI GERÇEKLEŞTİ
Teker, bugün itibariyle 58 cezaevinde 483 tutsağın açlık grevinde olduğunu, bu sayının kısa sürede bine yükseleceğini söyledi. Eylemlerinin 37. gününde olan 63 tutsağın durumunun kritik olduğunu belirten Teke, tutsakların durumuna ilişkin şu bilgiyi verdi: "Siirt, Diyarbakır, Kandıra, Silivri cezaevlerinde ilk grupta yer alanlarda burun kanaması, uykusuzluk, hafıza ile ilgili sorunlar, mide bulantısı başladı. Açlık grevi nedeniyle Şakran ve Silivri cezaevlerinde hücre cezasına çarptırıldılar. Bugün Tekirdağ'da açlık grevinde olanlara saldırı gerçekleşti. Bazı cezaevlerinde ilk 10 gün çeşme suyu dışında şeker, limon, tuz gibi açlık grevinde kullanılması gereken gıda maddelerinin alınmasına izin verilmedi. Birçok cezaevinde B1 vitamini keyfi bir şekilde arkadaşlarımıza verilmiyor. Maltepe Cezaevi'nde de TMK mağduru 4 çocuk 8 gündür aynı taleplerle açlık grevinde."
Sürece ilişkin kamuoyu duyarlılığı beklediklerini söyleyen Teke, "Tutuklular, Sayın Öcalan dışında çağrı yapacak hiçbir kurumu dikkate almayacaklarını söylüyor. Sadece önderleri çağrı yaparsa, açlık grevinden vazgeçebileceklerini söylediler. Bu temelde bir heyetin oluşturulup, görüşmenin sağlanması bizim için çok önemli" dedi.
‘BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI ÇOK TEHLİKELİ’
Ardından söz alan ve 1996 ve 2000 yıllarındaki ölüm oruçlarında arabulucu heyette yer alan eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu, taleplerin tartışılabileceğini, ancak hala bu ülkede siyasi bir talep için insanların bedenlerini ortaya koymak zorunda kaldığını söyledi. "Bu siyasi taleplerin ölüm oruçlarıyla ifade ediliyor olması, demokrasi açısından nerede olduğumuzu gösteriyor" diye konuştu.
Eylemde kritik aşama doğru gelindiğini belirten Bekaroğlu, "37. günde toplumdaki bu duyarsızlığı anlamakta zorlanıyorum. Bakanlığın açıklaması 'Bekliyoruz. Önemli bir olay olmadı. Bilinç kaybı olduğu zaman zorla müdahale edeceğiz' şeklindeki açıklaması çok tehlikeli. İnsan hakları savunucuları olarak ölümlerin önüne geçmek için acele etmemiz gerekiyor" dedi.
‘BEDENLERİ ÜZERİNDEN ÇIĞLIKLARINI DUYURMAYA ÇALIŞIYORLAR’
Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, cezaevlerindeki açlık grevlerinin aynı zamanda "bir imdat çığlığı" anlamına geldiğini söyledi. "Tecridin olumsuz sonuçlarına karşı seslerini çıkartıyorlar. Kendi anadillerinde konuşabilmek için seslerini çıkarmaya çalışıyorlar. Bu kadar temel hakların ihlal edildiği bir ortamda insanlar kendi bedenleri üzerinden ne yazık ki, çığlıklarını sessiz, ilgisiz bir kamuoyuna duyurmaya çalışıyorlar" diye konuştu.
‘TALEPLER KARŞILANMAYACAK TALEPLER DEĞİL’
Prof. Dr. Gençay Gürsoy da, bir hekim olarak açlık grevi ya da ölüm orucu eylemini olumlu karşılamadığını belirtti, "ancak, gelin görün ki, bu ülkede çaresi tek ifade aracı hayatını ortaya koymak olan çok sayıda insan var, giderek de sayıları artıyor. Hayatınızı ortaya koyarak bir duyarlılık talebinde bulunuyorsunuz. Ancak bu ülkede insan hayatının bedelini çok iyi biliyoruz. İşte, Uludere ortada" dedi.
Taleplerin yerine getirilmeyecek talepler olmadığının altını çizen Gürsoy, "Şu anda bile şu ya da bu biçimde görüşme olanağı mümkün. Başbakan'ın iki cümle etmesi bile bu hayatları kurtarabilir" diye konuştu.
Oyuncu Jülide Kural da, toplumun yine sağır olduğunu belirtti, "Her ölümü bir sayıya indirgeyerek unutan bir toplumda yaşamamak için düşünen herkes, bir kez olsun da konuşmayı denemeli" dedi. (anf)
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.