AVRUPA ORTAK PARA BİRİMİ EURO 20 YAŞINDA
Euro, bugün (1 Ocak) 20 yaşını dolduruyor. Euro, 20 yıl içinde mali piyasaların demirbaşlarından biri haline geldi. Ancak Avrupa para birimi, küresel piyasalara egemen olmayı sürdüren Amerika Doları‘nın hala arkasında.
01 Ocak 2019 Salı 13:36
Euro, piyasaya sürüldüğü dönemdeki zorluklar, 2008 mali krizi ve bazı Avrupa ülkelerini iflasın eşiğine kadar getiren Euro bölgesi borç krizi dahil birçok büyük sıkıntıya göğüs gerdi.
Tüm bu krizler, Euro bölgesinde bulunan 19 Avrupa ülkesinin birliği açısından da sınav niteliği taşıyordu. Kimi uzmanlar çalkantıların ve Euro'nun dayanıklılığının Avrupa para birimini güçlendirdiğini ve gelecekteki olası sıkıntılara karşı daha dirençli hale getirdiğini söylüyor. Kimilerine göre ise Euro, daha fazla entegrasyon olmadığı sürece kırılganlığını korumaya devam edecek.
Başlangıç noktası
Euro, 1 Ocak 1999 yılında, sadece mali işlemlerde kullanılan sanal bir para birimi olarak yürürlüğe girdi. Avrupalılar Euro'yu banknot ve bozuk para olarak cüzdanlarında taşımaya bundan üç yıl sonra başladı.
O dönemde sadece 11 üye ülke Euro kullanıyordu. Ülkelerin Euro kullanmaya başlaması için borç, cari açık ve enflasyon sınırları konusunda bazı şartları yerine getirmesi gerekiyordu. İngiltere ve Danimarka ise Euro'ya geçmeyen iki Avrupa Birliği üyesi ülkeydi.
Euro şu anda Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve İspanya'da 340 milyon Avrupalı tarafından kullanılıyor.
Diğer Avrupa Birliği ülkeleri içinse mali zorunlulukları yerine getirdikten sonra Euro bölgesine katılma şartı uygulanıyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2009 İlke Haber
ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.